Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera

Glazbenici tuže HT i Deezer: A naš dio?!

29.09.2014.,Zagreb - Niksa Bratos, domaci kompozitor zabavne i pop muzike, i jedan od najznacajnijih bosanskohercegovackih aranzera.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
16.06.2015.
u 22:14

Ukupni prihodi
' - Samo 12% ide autorima, 50% diskografima, 38% dijele HT i Deezer'

Na konferenciji za novinare koju je za danas sazvalo predsjedništvo Hrvatske glazbene unije bit će najavljeno podnošenje tužbe protiv Hrvatskog telekoma i streaming platforme Deezer. Razlog je nezadovoljstvo glazbenika, ponajprije izvođača, raspodjelom novca nakon što su fizički nosači zvuka gotovo potpuno izašli iz upotrebe (CD-i, ploče) ili je njihova prodaja u nas zanemariva, a osnovno sredstvo distribucije postali su internetski izvori, odnosno streaming servisi. Deezer, u vlasništvu HT-a, prvi je glazbeni streaming servis koji se legalno pojavio u nas i kao takav sada se nalazi u problemu, ponajprije zbog neraščišćenih odnosa između glazbenika i diskografa. Trenutačno je stanje takvo da od ukupnih prihoda dvanaest posto ide autorima, 38 posto dijele HT i Deezer, a 50 posto ide diskografskim kućama, no problem nastaje zbog toga što diskografske kuće, prema riječima glazbenika, ne daju ništa izvođačima.

– Diskografske kuće tvrde da su izvođači prenijeli svoja prava na njih, što nije istina u devedeset posto slučajeva. Osim toga, oni tvrde da je ovo nastavak komadne, fizičke prodaje glazbe za koju su izvođači potpisivali ugovore, a mi smatramo da je internet potpuno novi oblik distribucije glazbe koji nije obuhvaćen dosadašnjim ugovorima. Mislimo da je ovo novi početak i da se iznova trebamo dogovoriti o svemu – kaže Paolo Sfecci, dopredsjednik Hrvatske glazbene unije i dopredsjednik Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava koja formalno i podnosi ovu tužbu.

– Dva smo puta dosad upozorili HT i Deezer da diskografi koji im ustupaju glazbu nemaju to pravno pokriveno s izvođačima, ali diskografi su zaprijetili da će povući svu glazbu s Deezera. E, sada ćemo zaprijetiti i mi – kaže Sfecci, dok je generalna teza glazbenih krugova da u Hrvatskoj općenito postoji problem kolektivnih glazbenih prava. Navode slučaj da ZAMP godišnje prikupi oko 240 milijuna kuna, a njihovi članovi još uvijek jedva preživljavaju. Ovaj sukob između HGU-a, odnosno HUZIP-a te Hrvatskog telekoma i Deezera očito je najnoviji u nizu sukoba između glazbenika i diskografa koji je prethodno kulminirao na promijenjenim osnovama Porina koji više ne slovi kao diskografska nagrada. Potporu HGU-u, na čelu s direktorom Nikšom Bratošem, među ostalim daju i predsjednik Upravnog odbora te direktor HUZIP-a prof. Goran Končar, predsjednica Glavnog odbora HGU-a Mirela Priselac, Goran Karan, glazbenik i autor, član Odbora za glazbu HUZIP-a, Husein Hasanefendić, član Odbora za glazbu HUZIP-a i drugi.

Foto: Alcatel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije