Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Animafest

Glazbene legende, pionirski projekti i skupi art noviteti

'animafestMETROPIA_nnn_kul_2'
Foto: ''
1/4
24.05.2011.
u 15:12

Natječu se prva dugometražna srpska animacija, prvi kineski nezavisni film, najskuplji animirani film u povijesti Švedske...

Još samo tjedan dana dijeli nas od početka Animafesta, jednog od najuglednijih europskih festivala animiranog filma koji se i ove godine održava u organizaciji agilne produkcije Hulahop.

Ovogodišnji je program podijeljen u sedam selekcija, među kojima se kao zanimljiv novitet izdvaja program "Kino za uši" u kojem ćemo vidjeti tri legendarna animirana glazbena filma koji su snažno obilježili pop kulturu prošloga stoljeća.

Atraktivno Kino za uši

To su i danas fascinantni "Pink Floyd – The Wall" redatelja Alana Parkera, zatim psihodelični "Yellow Submarine" Georgea Dunninga s glazbom legendarnih Beatlesa te ništa manje važan "Heavy Metal", kultni SF crtić u kojem se pojavljuje glazba Black Sabbatha, Blue Oyster Culta, Nazaretha i drugih velikana teškometalnih rifova.

U Velikom natjecanju ukupno je devet filmova, među kojima i prva srpska dugometražna animacija "Technotise: Edit i ja" Alekse Gajića, rađena prema istoimenom SF stripu koji je već prikazan kao finalist regionalne nagrade Bauer na Motovun film festivalu.

U natjecanju su posebno zanimljivi i prvi kineski animirani film "Piercing" te najskuplji švedski animirani film svih vremena, "Metropia" Tarika Saleha.

Provukla se "Duga"

U sklopu Svjetske panorame nalazi se još šest filmova, uglavnom prilično zanimljivih inozemnih naslova, među kojima je mjesto našla i u nas osporavana "Duga" Joška Marušića.

Retrospektivni program Majstori animacije ove je godine rezerviran za radove člana žirija i dobitnika Animafestove nagrade za životno djelo 2002. godine Paula Driessena, dok su u sklopu posebnih projekcija najavljena tri velika hita, "Iluzionist" Sylvaina Chometa, "Koralina i tajna ogledala" Henryja Selicka te dugometražni "Simpsoni" Davida Silvermana, također atraktivnog člana ovogodišnjeg žirija.

Cartoon d'Or u Zagrebu

Ljubitelji kratkih formi na svoje će doći u selekciji koja predstavlja prošlogodišnje finaliste prestižne europske nagrade Cartoon d'Or!

Osim programa za širok publiku, izuzetno je važan i Regionalni forum za razvoj dugometražnih projekata koji se održava u sklopu Animafesta, a na kojem će se predataviti "Cvrčak i mrvica" Darka Bakliže te "Mechanical Figures - Inspired by Tesla" Helene Bulaje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije