Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarni koncert

Glas Denyce Graves za hrvatsku siročad

koncert (1)
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/3
03.12.2011.
u 00:18

Filharmonijski orkestar program je dopunio Bernsteinovim i Gershwinovim uvertirama, a odlično raspoloženje pod vodstvom maestra Ive Lipanovića pokazao je na bis rasplesano svirajući Mambo iz Bernsteinove "Priče sa zapadne strane".

U ne baš dupkom punoj, ali lijepo popunjenoj dvorani Lisinski Zagrebačka je filharmonija otvorila svoj novi pretplatnički niz – Zvjezdani ciklus, u kojem će nastupati ili neklasične zvijezde, ili klasične zvijezde u neklasičnim programima. Ovo drugo vrijedi za večerašnji nastup glasovite američke mezzosopranistice Denyce Graves. Pjevačica koja se proslavila kao Carmen, Zagrebu je ovaj put donijela svjetsku premijeru novih aranžmana za glas i simfonijski orkestar prave male antologije američkih popularnih pjesama, s osobitim težištem na standardima Jeromea Kerna i Georgea Gershwina.

Filharmonijski orkestar program je dopunio Bernsteinovim i Gershwinovim uvertirama, a odlično raspoloženje pod vodstvom maestra Ive Lipanovića pokazao je na bis rasplesano svirajući Mambo iz Bernsteinove "Priče sa zapadne strane". No, večer je počela u drukčijem tonu, s Barberovim tužnim Adagiom za gudače posvećenim Vjekoslavu Šuteju, koji je umro upravo na jučerašnji datum prije dvije godine.

Uz izravni televizijski i radijski prijenos koncert je bio vrhunac akcije "Korak u život" kojom Rotary klub Zagreb Kaptol već četiri godine prikuplja novac za stipendije studenata odraslih u domovima i udomiteljskim obiteljima.

Gledatelji HTV-a i slušatelji HR-a možda su čak i za trunku bolje mogli uživati u koncertu, budući da je ton majstor u dvorani bio velikodušniji prema orkestru nego prema pjevačici čiji je inače raskošan i moćan glas znao ostajati u drugom planu. No, i sama je Graves uoči koncerta rekla kako je ovaj repertoar za opernu pjevačicu vrlo delikatan ples. Moglo bi se dodati, ples oko mikrofona s kojim se jedan Sinatra volio javno, dok je odnos svakog opernoga glasa i razglasa uvijek rizičan. Večer je ipak završila ovacijama, bisevima i, što je najvažnije, ostvarenim plemenitim ciljem.

Komentara 2

TT
tTony
07:11 03.12.2011.

God bless Croatia God bless America

SC
SCAR
10:35 03.12.2011.

Pofuck siročad si ti i to u glavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije