Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WEB PORTAL GLAGOLJICA.HR

Digitalizirana je prva hrvatska tiskana knjiga

23.02.2018.
u 12:11

Na proslavi Dana NSK predstavljen je web portal koji objedinjuje građu na glagoljici koju osim njih čuvaju HAZU i samostani

Točno na dan kada je 1483. godine (doduše na nepoznatom mjestu) otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga “Misal po zakonu rimskoga dvora” Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu slavi svoj dan. Ovogodišnja proslava prošla je u znaku glagoljice te je glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić predstavila projekt Hrvatska glagoljica i portal Glagoljica.hr koji će objediniti svu građu na glagoljici, a koji je plod suradnje gotovo svih hrvatskih institucija koje se bave glagoljicom.

Prva faza projekta

U prvoj fazi tako je digitalizirana građa koja se odnosi na glagoljicu, a koju čuva NSK, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Samostan sv. Frane s Cresa i Samostan sv. Franje Ksaverskog iz Zagreba. Do sada je digitalizirano 10.000 stranica tekstova, te četiri stotine radova o glagoljici. Digitaliziran je i spomenuti Misal po zakonu rimskoga dvora, remek-djelo glagoljaškog tiskarstva i prva europska knjiga koja nije tiskana latiničnim slovima, nego na hrvatskome jeziku i pismu, kako ističu u NSK. Danas je sačuvano samo jedanaest nepotpunih primjeraka Misala, od čega se šest nalazi u Hrvatskoj, a pet u inozemstvu. Dva primjerka čuva NSK i to u Zbirci rukopisa i starih knjiga, dva se nalaze u Samostanu franjevaca trećoredaca na zagrebačkome Ksaveru, jedan u Knjižnici HAZU te jedan u Knjižnici Dominikanskoga samostana u Bolu na Braču. Ostali primjerci čuvaju se u Vatikanskoj knjižnici u Rimu, Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, Nacionalnoj knjižnici u Sankt Petersburgu i Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču. U drugoj polovici godine NSK će organizirati i veliku izložbu o glagoljici kako bi glagoljicu još više približila sve većem broju ljudi.

Glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić najavila je i da će glagoljašku građu ubuduće predstaviti i multimedijski, kako bi doprla do suvremenog čitatelja. Pohvalila se da je protekle godine NSK ustanovio i Znanstveno vijeće, te da uz pomoć sredstava iz EU knjižnica sudjeluje u projektu e-izvori kako bi se olakšao pristup znanstvenoj i stručnoj literaturi. NSK prvi put ima i mobilnu aplikaciju nazvanu Pozdrav iz Zagreba koja spaja turizam i baštinu, a koja je nastala uz pomoć Turističke zajednice grada Zagreba.

Radi se i izložba o glagoljici

Dan NSK, između ostalih, čestitala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavivši novi Zakon o knjižnicama i knjižničarstvu. U umjetničkom programu sudjelovali su glumica i kantautorica Elis Lovrić i pjesnik Enes Kišević, a nagradu NSK primila je Dijana Sabolović Krajina iz Knjižnice Frana Galovića u Koprivnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije