Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strip recenzije

Gibrat je majstor zanata, stara škola kista i papira. Jedna njegova tabla košta kao stan

Foto: Facebook
15.09.2020.
u 12:38

O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast.

Što vam je u stripu važnije: priča ili crtež? – to je jedan od vječnih kamena spoticanja oko kojega su se polomila mnoga koplja među stripofilima. Generalno gledajući, argumenti se svode na „strip je vizualna umjetnost, ako vam je priča najbitnija, čitajte knjige“ i „ako vam je crtež najbitniji, čitajte slikovnice i posjećujte izložbe u galerijama“. Kao i obično, ja sam i ovaj put u manjini. Uvijek ću mnogo lakše podnijeti nešto lošiji crtež ako mi je priča zanimljiva, dok s druge strane, nekom stripu koji je loše napisan u mom slučaju teško može pomoći i najbolji crtež na svijetu. Osim…

Jean-Pierre Gibrat rodio se 1954. u Parizu i stripom se bavi od sredine sedamdesetih. Uglavnom je surađivao s raznim francuskim revijama crtajući stripove prema tuđim scenarijima, kao i većina kolega, da bi tek krajem devedesetih slavna francuska izdavačka kuća Dargaud objavila njegov prvi autorski strip „Odgoda“ u kojem potpisuje i scenarij i crtež. „Odgoda“ je smještena u francusku provinciju za vrijeme Drugog svjetskog rata i prati sudbinu mladića koji je lažirao vlastiti pogreb i krije se čekajući okončanje ratnog sukoba. Nakon što je s „Odgodom“ doživio veliki uspjeh, odjednom su mu se otvorila sva vrata, pa 2005. slijedi „Potkazivač“, vrlo uspješan nastavak „Odgode“ te, konačno, 2008. za izdavačku kuću Futuropolis stvara “Mattéa”.

Jug Francuske, predvečerje Prvog svjetskog rata. Bezumni se pokolj ne najavljuje iskreno: ljudi slave pobjedu već u trenutku proglašenja opće mobilizacije. Dobro, ne baš svi, neki su pomalo skeptični poput Mattéa i njegove majke, španjolskih imigranata koji su se u Francuskoj nastanili zbog anarhističkih ideala pokojne glave obitelji. Naš junak kreće očevim stopama i odlazi u Rusiju sudjelovati u Oktobarskoj revoluciji, pun nade u novi, pravedniji svijet. Samo što mu ni boljševici nisu baš najbolje sjeli, pa se radije vraća kući gdje ga čeka teška robija zbog dezerterstva. Odslužuje pola zatvorske kazne i izlazi taman na vrijeme da se uključi u Španjolski građanski rat, noseći na poklon španjolskim republikancima ukradeno desničarsko oružje…

Sad, da ne griješim dušu, reći da je “Mattéov” scenarij loš stvarno bi bilo pretjerivanje, više je riječ o tome da mi se ne sviđa pretjerano Gibratov stil pisanja, te duge, kitnjaste, eliptične rečenice. Ali zato crtež…

Gibrat je majstor svog zanata, jedan od posljednjih izdanaka stare škole koja je ostala vjerna kistu i papiru, ne popuštajući pred digitalnim kolorom i upravo je to ono što ga ističe iz mora drugih vrsnih crtača kojih u Francuskoj ima u izobilju. Njegov lepršav crtež bogat detaljima sam je po sebi već izvrstan (ako mu oprostimo ponešto manirizma), ali kad preko njega pređe svojim akvarelom, e to onda postaje rapsodija. Pridodajte još filmsku kameru i režiju koja riječi čini praktički suvišnima i odjednom sve sjeda na svoje mjesto. Čak i činjenica da za cijenu jedne njegove originalne table u Zagrebu možete kupiti stan. Gibratu je trebalo dvanaest godina da napiše i nacrta ovih pet epizoda. Zadnja, šesta, stiže dogodine. Ne znam za vas, ali ja jedva čekam.

Mattéo

Foto: Fibra

Fibra, Biblioteka Orka 45, 212 x 315 mm, Tvrdi uvez, 64 stranice

Ex Machina

Foto: Fibra

Mitchell Hundred svojedobno je pokušao spasiti New York kao superjunak, Velika Mašina... No njegov je gradonačelnički život isto tako pun intriga! Niz provala prijeti da će se raspaliti stare netrpeljivosti, a Hundredova improvizirana izjava novinama o njegovu konzumiranju lakih droga samo dodaje ulje na vatru. Ubrzo nakon toga, cijeli grad ostaje bez struje zahvaljujući čudnom došljaku koji možda nije s ovog svijeta.

Fibra, 160 x 240 mm, tvrdi uvez 272 stranice, 180 kn

Grešnici

Foto: Fibra

“Kriminal” je kultni serijal Eda Brubakera i Sean Phillipsa, sada već klasik noir kriminalističkog stripa koji je autorima donio svjetsku slavu. U petoj epizodi (svaka je priča za sebe i mogu se čitati zasebno) vraća nam se najpopularniji lik u serijalu, Tracy Lawless. Prošla je godina dana otkako su Tracyja prisilili da radi za loše momke, a po čitavom se gradu pojavljuju mrtva tijela mafijaša. Na prvi pogled, to su plaćena umorstva. Ali s obzirom na to da kriminalci pravdu ne traže od policajaca, samo Tracy može riješiti te zločine. “Grešnici” su možda i najbolja epizoda u ionako izuzetno kvalitetnom serijalu.

Fibra “Kriminal 5”, 170 x 240 mm , tvrdi uvez 144 stranice, 120 kn

Komentara 1

RO
romobil
13:45 15.09.2020.

Umjetnost crtanja i dobrog crteža sve je rjeđa... kad studenti završe akademije likovnih umjetnosti nisu u stanju ovako crtati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije