Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez anestezije

Generacijski projekt naslanja se na tradiciju Zagreba kao 'it' mjesta 60-ih

hdlu
HDLU
24.03.2019.
u 08:20

U HDLU se uskoro otvara izložba 54. zagrebačkog salona

Izložba 54. zagrebačkog salona naslovljena “Bez anestezije”, prema koncepciji Branke Benčić i Tevža Logara, otvara se 26. ožujka u Domu HDLU. Vidjet ćemo radove recentnih umjetnika među kojima su Marija Ančić, Željka Blakšić poznata i kao Gita Blak, Ben Cain, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Karla Čurčinski, Matija Debeljuh, Igor Eškinja, Fokus Grupa, Martina Grlić, Igor Grubić, Tina Gverović, Siniša Ilić, Paulina Jazvić, Jelena Jureša, Petar Katavić, Kristina Marić, Ines Matijević, Damir Očko, Petra Orbanić, Jelena Petric, Renata Poljak, Viktor Popović, Jasenko Rasol, Lala Raščić, Davor Sanvincenti, Marko Tadić, Nora Turato, Katarina Zdjelar... koncepcijski naslonjene na kustosku ideju koja, kako su najavili, polazi od namjere da razmotri kontekste unutar kojih umjetnici djeluju.

Kustoski se prijedlog, s 20-godišnjim odmakom, prisjeća salona City scapes (1998.) kustosa Igora Zabela promišljajući kontinuitete i diskontinuitete, mogućnosti i perspektive, kustoske prakse i institucionalnu povijest izložbe. Projekt “Bez anestezije” u unutarnjoj logici ne bavi se općim problemima izlaganja, nego promišlja relacije koje se stvaraju između umjetničkog djela, institucija i publike.

– Formalno se izložba razvija i kao generacijski projekt, okuplja radove mahom hrvatskih umjetnika koje pozicionira u dijalog s generacijski bliskim umjetnicima iz kulturnog prostora bivše SFRJ te međunarodnog konteksta pronalazeći labave ili udaljene veze i odnose. Salon tako reflektira tradiciju Zagreba kao mjesta koje je od 60-ih bilo upisano u međunarodni kontekst, kao mjesto susreta umjetnika, kritičara, institucija. Izložba teži istražiti i okupiti umjetničke prakse koje su usmjerene na mogućnosti, prekide, transformacije, neuspjehe i nesigurnosti u relaciji sa suvremenim kulturnim praksama u društvenom i institucionalnom kontekstu – ističu kustosi. Podsjetimo, Zagrebački salon jedna je od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih izložaba vizualnog izričaja utemeljena 1965. Izložba je otvorena do 5. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije