Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri godine čekanja

Gdje je zapelo s planiranom novom scenom HNK u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici?

01.07.2020.
u 12:03

Hoće li nakon završetka predsjedanja Hrvatske Europskom unijom HNK dobiti obećani prostor u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici?

Već tri godine priča se da će HNK u Zagrebu na korištenje dobiti dio prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Krajem prošle godine, kada je premijer Plenković otvorio do tada nedovršeni dio NSK u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, istaknuo je da će on služiti i kao alternativna scena HNK. Predsjedanje je gotovo, ali u HNK još nemaju informaciju o datumu ulaska u novi prostor. A nova scena prijeko im je potrebna jer, kao što kaže intendantica Dubravka Vrgoč, prostorni raspored u kazalištu nije se promijenio još od 1895. godine kada ga je car Franjo Josip I. svečano otvorio.

– U međuvremenu je prošlo jedno cijelo stoljeće, a od 70.000, koliko ih je bilo tada, grad Zagreb danas broji 800.000 stanovnika. Posljednjih nekoliko sezona bilježili smo popunjenost od 90 i više posto na baletu, drami i operi pa trgovačkim rječnikom možemo reći da je potražnja bila veća od naših mogućnosti. Uz sve to u zgradi HNK postoji samo jedna “velika pokusna dvorana” koja je toliko velika da u nju zajednički ne mogu stati zbor i orkestar. Iznimno je zakinuta i naša tehnika jer mora svakodnevno mijenjati scenografije za jutarnje pokuse i večernje predstave što proces proizvodnje čini gotovo nemogućim. Postoji odluka Vlade iz 2018. godine da će se oko korištenja prostora sporazumno dogovoriti NSK i HNK, stoga samo čekamo – kazala je Vrgoč na naše pitanje o statusu tog dogovora.

Za obećani prostor od oko 5000 kvadratnih metara, ističe, već imaju i idejno rješenje koje je prije dvije godine izradio francuski scenograf Jean-Guy Lecat. Zamišljena je kao multifunkcionalna u umjetničkom smislu, s 400 sjedala koja bi se mogla pomicati. U njoj bi se većinom izvodile dramske predstave, ali i koncerti te manje baletne i operne forme, dok bi popratni prostori služili kao garderobe te operni i baletni studio, a planirali su i eventualno dječje kazalište. Za adaptaciju prostora, tvrdi Vrgoč, trebalo bi im tek nekoliko mjeseci. A ovu sezonu HNK završit će 9. srpnja, nakon rada u nimalo jednostavnim uvjetima u pandemijskim okolnostima.

– Bili smo jedno od prvih kazališta u Europi koje je otvorilo vrata publici krajem svibnja, a dok smo bili zatvoreni, naše su predstave preko interneta imale pola milijuna posjetitelja. Od 30. kolovoza započinjemo s prodajom pretplate za sljedeću sezonu nadajući se da će uvjeti biti normalni ili barem normalniji – kaže nam intendantica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije