Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miroslav Tuđman objavio zbornik dokumenata o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine

Gdje je dokument o priznanju BiH 1992.?

bih-izd-txt.jpg
import
23.12.2005.
u 19:01

Dok Bosnu i Hercegovinu očekuju novi, mukotrpni i neizvjesni pregovori o novom ustavnom uređenju, zbog različitih interpretacija dosadašnje hrvatske politike prema BiH, od kojih je najglasnija ona o Tuđmanovoj podjeli i dogovoru s Miloševićem, njegov najstariji sin prof. dr. Miroslav Tuđman upravo je u izdanju zagrebačkog “Slova M” objavio pozamašnu knjigu “Istina o Bosni i Hercegovini: dokumenti 1991.-1995.”.

Točnije, Tuđman je napisao predgovor te je prikupio 227 dokumenata koji se odnose na ustavno uređenje BiH. Tuđman napominje da su “ovi dokumenti materijalni dokazi o političkim koncepcijama za uređenje BiH i pravnim prijedlozima ustavnih rješenja te su u svakom slučaju nužna pretpostavka za prosudbu političkih, pravnih, vojnih, i socijalnih zbivanja u BiH kako bi se utvrdile činjenice i spoznala istina o hrvatskim, bošnjačkim, srpskim interesima i ciljevima”.


Nije objavljen

No, kako protumačiti činjenicu da u Narodnim novinama nije objavljen jedan od ključnih dokumenata Republike Hrvatske u odnosima s BiH, a to je međunarodno priznanje susjedne države koje je 7. travnja 1992. potpisao F. Tuđman. Štoviše, tog dokumenta, utvrdio je M. Tuđman, nema ni u arhivi Ministarstva vanjskih poslova! Stoga je ova zbirka dokumenata i te kako dragocjena jer su sad na jednom mjestu objavljeni svi ključni dokumenti o toj temi, pa bi ih svi koji pišu i govore o BiH prije toga trebali dobro proučiti.

Oni su i te kako važni i u sadašnjem trenutku u kojemu se nalazi BiH jer svaki novi dokument koji je rađen radi ustavnog uređenja BiH nosio je dijelove prijašnjih sporazuma, pa tako i Daytonski, a zacijelo će tako biti i s budućim. M. Tuđman se posebice u uvodu potrudio pokazati da nije bilo dvostruke hrvatske politike prema BiH, da je njegov otac bio uvijek za cjelovitu BiH, ali i za zaštitu tamošnjih Hrvata, za razliku od A. Izetbegovića koji je, kako upozorava uvodničar, varao i lagao na sve strane.


Bošnjačka prijevara
Tako podsjeća kako je bošnjački vođa prevario i međunarodnu zajednicu i Srbe i Hrvate kod međunarodnog priznanja koje mu je trebalo kako bi svaki prijedlog suprotan njegovu o uređenju BiH proglasio agresijom.


Ili, tezi o hrvatskoj agresiji na BiH M. Tuđman suprotstavlja niz podataka: “Stratezi optuživanja Hrvatske za agresiju i međunarodni sukob u BiH inzistiraju na udjelu HV-a u sukobu HVO-a i ABiH, a prešućuju koliki je bio udio Muslimana-Bošnjaka iz Hrvatske vojske u Armiji BiH, odnosno Muslimana-Bošnjaka poslanih iz Hrvatske u ABiH. Prema službenom dokumentu Personalne uprave MORH-a, u Hrvatskoj vojsci bilo je 928 Muslimana, od kojih je dobar dio prešao u ABiH. Hrvatska je dopuštala ustrojavanje i obuku postrojba TO BiH na svom terenu: 27. lipnja 1992. u Klani kod Rijeke ustrojena je 7. krajiška brigada; na Zagrebačkom velesajmu 30. svibnja 1992. ustrojen je 1. krajiški bataljun odakle je otišao u Travnik. Koncem 1992. Armija BiH traži od Ministarstva obrane RH da pomogne u mobiliziranju vojnih obveznika iz BiH, koji se nalaze u Hrvatskoj. Izetbegović osobno traži dodatnu izobrazbu za 22 pilota MiG-ova i helikoptera za potrebe TO BiH. Cijelo vrijeme rata, i u vrijeme sukoba HVO-a i ABiH, oko 15.000 ranjenika Muslimana-Bošnjaka liječeno je u hrvatskim bolnicama.”


Činjenica je da se u dnevnoj politici i medijima često ne rabe dokumenti jer su smetnja zamišljenim i potrebnim tezama. No, ove je dokumente nemoguće zaobići, slagali se s M. Tuđmanom ili ne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije