Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Galerija Cloverfield - otvorena izložba „Poslije Mojsija“ slikara Vatroslava Kuliša

Galerija Cloverfield
19.09.2022.
u 12:10

Nemirno more ovdje je simbol za sve što u njega možemo upisati

Mit o izlasku Židova iz Egipta efektna je parabola o oslobođenju. Bježeći od Egipćana, Židovi su se našli na obali Crvenog mora. Njihov vođa Mojsije poput zastora je raširio more za njih, a nakon što su prošli preko, ono je poklopilo egipatsku vojsku koja ih je progonila tim čudesnim procjepom. Priča se može protumačiti kao trijumf uporne usredotočenosti ka cilju koji u duhovnom kontekstu može značiti unutarnji rast, raskidanje s uvriježenim pojmovima, identitetima i znanjima. Ako tako shvatimo ovu biblijsku epizodu, ona nam poručuje kako ne postoji nikakva vanjska prepreka koja može zaustaviti ustrajni duhovni rad na sebi kojemu je cilj evolucija ličnosti na viši stupanj svijesti, ili, budističkim rječnikom, oslobođenje od Maye.

Vatroslav Kuliš Autor je nekoliko scenografskih i dizajnerskih rješenja u Hrvatskom narodnom kazalištu, kazalištu Komedija i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Autor je nekoliko grafičkih mapa. Opremio je i ilustrirao brojne knjige. Značajan dio umjetničkog stvaralaštva obuhvaća i sakralni ciklus (mozaici, križni putevi, tematski radovi) u crkvama u Metkoviću, Klobuku, Čitluku, Širokom brijegu i Melbourne-u.

Slikarski je temperament Vatroslava Kuliša kao stvoren za ovu priču o nasilnom raskidu s ustaljenim poretkom, to jest – o revoluciji. Valovi koje je slikao u prijašnjim ciklusima evocirali su elementarnu snagu mora. Njihova je ekspresija i tada aludirala na moć spoznaje koja nadilazi puko divljenje prirodnim fenomenima. Novi Kuliševi valovi, slikani u crvenoj, toj boji krvi i života, dodatno potenciraju takvo shvaćanje. Čovjek i svijet oko njega su jedno. Svi nemirni i opasni, ali i snažni i zadivljujući valovi, samo su jedna od manifestacija nas samih i možemo ih, poput Mojsija, podrediti svojoj volji. Naravno, ako se usudimo uliti u nešto tako veliko i ćudljivo kao što je more. Jer, „Rijeka je u nama, a more oko nas“, kako je napisao T. S. Eliot.

Slikarska umjetnost teži pružiti neposredan uvid u neke aspekte ljudskog iskustva. Ona priziva ne samo postojeću, nego i specifično doživljenu stvarnost. Ali, pogrešno je slike čitati kao metafore, odnosno doživljavati ih kao lokote koje trebamo obijati alatima vlastite erudicije. Nemirno more ovdje je simbol za sve što u njega možemo upisati, ali je, isto tako, i tek jedna naslikana činjenica. Naslikana kako bi potaknula našu svijest da u nju upisuje sebe i svoje preokupacije.

Izložba ostaje otvorena do 26.10.2022.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije