Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandalozno

Francuskom odzvanja "Volim Srbe zato što su Hrvati ubojice"

\'adagio3_nnn_rad_060411\'
07.04.2011.
u 12:00

Naša diplomacija nema velik manevarski prostor jer se predstava zbog umjetničkih sloboda ne može zabraniti, a ne valja joj davati ni publicitet

"Volim Srbe zato što su Hrvati ubojice", riječi su koje ovih dana gotovo svakodnevno odzvanjaju pariškim kazalištem Odéon – Théatre de l'Europe u predstavi "Adagio" (Mitterrand, tajnovitosti i smrt). Kazališnu predstavu koja se prikazuje od 16. ožujka do 10. travnja režirao je francuski redatelj, glumac i pisac Olivier Py.

Za Srbe štrajkao glađu

Riječi koje je prema predstavi izgovorio bivši francuski predsjednik François Mitterrand čuli su i gledatelji subotnje emisije "Metropolis" na televizijskom kanalu Arte. Na TV-u je prikazan upravo taj dio predstave u kojoj se Hrvate i hrvatski narod naziva ubojicama.

U kazališnom komadu portretira se francuski predsjednik Mitterrand, iznose se njegova filozofska razmišljanja i prikazuju posljednji dani života (umro je 8. siječnja 1996.). Olivier Py, kao Mitterrandov istomišljenik i biograf, koji, poznato je, nije bio sklon Hrvatima, daje sebi za pravo da posredstvom njegovih riječi danas ponovno grubo vrijeđa hrvatski narod te širi nesnošljivost prema Hrvatima u Francuskoj, zemlji koja je odnos prema Hrvatskoj promijenila Mitterrandovim odlaskom. Olivier Py poznat je u francuskoj javnosti po svojim "katoličkim i homoseksualnim temama" te kao velik branitelj srpskog nacionalizma. Nakon Oluje 1995. štrajkao je glađu u znak prosvjeda zbog francuske pasivnosti "pri stradavanju srpskog naroda". Poznat je i kao branitelj austrijskog pisca Petera Handkea, poznatog po divljenju Slobodanu Miloševiću.

Šokirani francuski Hrvati

Šokirani Hrvati iz Francuske uputili su pismo hrvatskom veleposlaniku u Parizu Mirku Galiću s molbom da intervenira. Pokušavajući dobiti izjavu od veleposlanika Galića, rečeno nam je da po naputcima MVP-a izjave može davati jedino glasnogovornik u Zagrebu. Neslužbeno doznajemo da hrvatska diplomacija ni nema manevarski prostor jer traženje zabrane, zbog poštovanja umjetničkih sloboda, sigurno ne bi bilo ostvarivo. S druge strane dodatno bi još više skrenulo pozornost na predstavu i izrečene Mitterrandove riječi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije