Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival književnosti

Fraktura u RH dovodi svjetske hit-književnike

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
1/2
12.07.2017.
u 15:20

Festival najavljuje i bogat filmski program koji se temelji na ponajboljim filmovima njemačke kinematografije

Već početkom rujna nova zagrebačka i splitska kulturna sezona počinje petim izdanjem Festivala svjetske književnosti koji organizira Fraktura.

Među šezdesetak pisaca ističe se dolazak slavnog autora s njemačkog govornog područja Daniela Kehlmanna, a tu su i Philippe Claudel, Chigozie Obioma, Christian Kracht...

Programski direktor festivala Seid Serdarević najavio je da će na festival u Zagreb doći i Dubravka Ugrešić i to s novim romanom, baš kao i Igor Štiks. Serdarević ističe da će u festivalskom fokusu ove godine biti njemački jezik, no dolaze i pisci iz Španjolske, Gvatemale, Portugala, Finske, regije. Među gostima festivala bit će i popularni literarni tandem Rita Monaldi i Francesco Sorti koji će predstaviti roman “Malaparte, Smrt poput mene”.

Dolaze glazbenici i filmaši

U sklopu popularnog programa matineja za mlađe čitatelje ove će godine u velikoj dvorani kina Europa nastupiti Olja Savičević Ivančević, Marina Vujčić, Pavao Pavličić i Franjo Janeš.

– Bio sam na svim dosadašnjim matinejama i dvorana kina Europa uvijek je puna što znači da za knjigu ima nade i da mladi ljudi žele čitati – rekao je Serdarević.

Na festivalskom otvaranju u nedjelju 3. rujna navečer će nakon predstavljanja novog prijevoda Daniela Kehlmanna (i to kratkog romana “Trebao si otići”, nastupiti austrijska glazbena umjetnica podrijetlom iz Zrenjanina Jelena Popržan koja će nastupiti s bosanskohercegovačkim glazbenikom Damirom Imamovićem. Zvijezda europske crossover scene Zagrebu će predstaviti zajednički program, začet baš prošle godine u Hrvatskoj, s umjetnikom koji je osuvremenio sevdalinku Imamovićem.

Festival najavljuje i bogat filmski program koji se temelji na ponajboljim filmovima njemačke kinematografije, ali i tradicionalnu izložbu suvremenih likovnih umjetnika inspiriranih literarnim djelima u Galeriji Josip Račić. Izbornik je i ove godine Tomislav Buntak, a izložba će biti otvorena 31. kolovoza.

Deklaracija o pravima čovjeka

Aktualni predsjednik hrvatskog centra PEN-a i pjesnik Tomica Bajsić najavio je i poetski program uz gostovanje pjesnika iz Portugala i Italije, ali i čitanje poezije na temu Deklaracije o pravima čovjeka Ujedinjenih naroda na kojem će sudjelovati i Dorta Jagić, Miroslav Kirin, Goran Čolakhodžić, Silvestar Vrljić i Ana Brnardić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije