Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri najbolja europska filma

Finaliste Nagrade LUX gledajte besplatno na online platformi Kino Europa

Promo
22.04.2021.
u 11:22

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom od četvrtka na platformi Kino Europa Online predstavlja finaliste nominirane za Nagradu publike LUX u 2021. godini.

Filmove "Kolektiv" i "Corpus Christi" moći će se pogledati besplatno od 22. travnja do 10. svibnja, a film "Još jedna runda" u kinu Tuškanac, također besplatno, na Dan Europe 9. svibnja.

Ove je godine predstavljeno novo izdanje nagrade LUX – europske filmske nagrade publike koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i mrežom Europa Cinemas.

Nagrada publike LUX nastavlja se na Filmsku nagradu LUX, koju je Europski parlament utemeljio 2007. godine, a sada će publika prvi put glasanjem na službenoj stranici nagrade, do 23. svibnja, aktivno sudjelovati u dodjeli nagrade.

Oni koji glasaju imaju priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrade 9. lipnja 2021. u Europskom  parlamentu u Strasbourgu ili na svečanosti dodjele Europske filmske nagrade u prosincu 2021. 

Danski film "Još jedna runda", novo je, hvaljeno i nagrađivano ostvarenje danskog redatelja Thomasa Vinterberga. U fokusu filma je teorija da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da nam umjereno pijanstvo otvara umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava kreativnost. 

Film je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a Thomas Vinterberg u kategoriji najbolje režije. Dobitnik je čak četiri nagrade Europske filmske akademije.

Rumunjski dokumentarni film "Kolektiv" Alexandera Nanaua donosi priču o požaru koji je 30. listopada 2015. godine buknuo u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu, u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi. Zbog korupcije i lošeg liječenja u idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu. 

Film je osvojio nagradu Europske filmske akademije 2020. za najbolji europski dokumentarni film te je nominiran za nagradu Oscar u istoj kategoriji.

Poljski kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film "Corpus Christi" Jana Komase inspiriran je istinitom pričom o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegova kriminalnog dosjea. 

"Ovaj kontroverzni te ujedno inteligentni i nadasve humani film osvojio je brojne nagrade poput Europa Cinemas Label za najbolji film na festivalu u Veneciji te nominacije za prestižnu nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski film, scenarij, redatelja i glumca", ističe se u najavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije