Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Kinoteka

Filmski hommage Trokutu, najsvestranijem hrvatskom umjetniku

07.11.2019.
u 12:12

U ponedjeljak, 11. studenog kino Kinoteka ugostit će zagrebačku premijeru dokumentarnog filma Vladimire Spindler "Prijateljstvo s Trokutom", u kojem redateljica predstavlja intimističku priču o prijateljstvu s čuvenim konceptualnim umjetnikom Vladimirom Dodigom Trokutom.

S namjerom da dozna kakav je Trokut zapravo i pronikne u osobu iza umjetničke persone, redateljica ulazi duboko u njegov osebujni svijet. Tijekom snimanja njih dvoje postaju prijatelji, a film se odmiče od klasičnog biografskog prikaza umjetnika te kroz prizmu nastalog prijateljstva donosi intiman pogled na umjetnikovu svakodnevicu i priču o nekom drugom Trokutu, kojeg je malo tko imao priliku upoznati.

Osim kao umjetnik, Vladimir Dodig Trokut (1949. – 2018.) bio je poznat i kao šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, autor mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja. Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac novih muzeoloških i umjetničkih praksi, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama. 

Vladimira Spindler je fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova. Fotografijom se bavi od 1998. godine, a snima za poznate magazine i kazališta. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi. Kao redateljica potpisuje kratkometražne dokumentarne filmove Preko ruba i Mama zašto plačeš, a trenutno priprema dugometražni dokumentarni film Geni moje djece.

Projekcija filma počinje u 20 sati, a bit će popraćena izložbom Trokutovih radova koju je omogućila Zaklada Trokut. Ulaz je besplatan uz prethodno preuzete ulaznice, koje vas čekaju na blagajni kina Kinoteka od 19 sati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije