Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klovićevi dvori

Filmovi Fritza Langa i sjene ubojica stalna su inspiracija

faktor
08.09.2010.
u 22:08

Osječanin Ivan Faktor kao mladić trenirao je nogomet, a oproštaj s nogometom i ispucavanje lopti na Trgu slobode snimio je 1979. godine

Osječanin Ivan Faktor kao mladić trenirao je nogomet, a svoj oproštaj s nogometom i ispucavanje lopti na Trgu slobode zabilježio je kamerom 1979. godine. Kamera je sasvim zaokupila njegovu kreativnost. On je danas jedan od najpoznatijih videoumjetnika u Hrvatskoj, autor eksperimentalnih filmova i fotograf, performer i konceptualni umjetnik.

 

Svojim je radnim obvezama vezan uz grad Osijek gdje je petnaestak godina vodio filmski program, 2001. osnovao je Galeriju Kazamat u Tvrđi, ravnatelj je Gradskih galerija. Eksperimentalni film o ratnom Osijeku “Das Lied ist aus” jedan je od najnagrađivanijih filmova toga samozatajnog autora čiji je rad visoko pozicioniran u likovnim i filmskim krugovima. Uvid u Faktorovo artistički osviješteno djelo koje se najvećim dijelom oslanja na Fritza Langa i njemački ekspresionizam imamo na retrospektivnoj izložbi “Prvi program” otvorenoj u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Ovo je dosad naopsežnije i prvo retrospektivno predstavljanje raznolikoga djela  Ivana Faktora, a pod kustoskim vodstvom Marine Viculin i Leonide Kovač. Ponajviše je riječ o eksperimentalnom filmu, viedu i serijama fotografija.

 

– Na velikim crno-bijelim fotografijama moji su suradnici i prijatelji. Portreti su rađeni langovski, svaki ima karakterističnu sjenu koja se pojavljuje u Langovim filmovima. Prvo se javlja sjena ubojice, kao opće zlo, potom lik. Po istom principu snimao sam fotografije i film “Kangaroo Court” prema motivu iz filma M. Priča je to o ljudima iz berlinskoga podzemlja koji kao porota traže ubojicu djevojčica. U izabranom kadru ukupno je 177 osoba: 32 prijatelja i 145 statista – objašnjava nam Ivan Faktor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije