Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bog postoji, njeno ime je Petrunija

Film u hrvatskoj produkciji dobio nagradu Lux Europskog parlamenta

Foto: europarl.europa.eu
27.11.2019.
u 16:53

Hrvatska manjinska koprodukcija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" redateljice Teone Strugar Mitevske osvojila je prestižnu Nagradu LUX koju je po 13. put dodijelio Europski parlament.

Hrvatska manjinska koprodukcija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" redateljice Teone Strugar Mitevske, čija je hrvatska producentica Zdenka Gold, osvojila je prestižnu Nagradu LUX koju je po 13. put dodijelio Europski parlament, objavio je HAVC.

Filmskoj ekipi nagradu je danas, 27. studenog, u Strasbourgu uručio nedavno izabrani predsjednik Europskog parlamenta David Maria Sassoli.

- Noseći se sa složenostima našeg svakodnevnog posla, lako 'se izgubimo' u tehnikalijama parlamentarnih aktivnosti, no također je potrebno pokazivati emocije i koristiti se novim oblicima komunikacije, a Nagrada LUX sjajan je alat u tim nastojanjima. Moramo iskoristiti priliku da kroz nominirane filmove proučimo društvene pojave poput imigracije, prava na zdravstveno osiguranje, feminizam i političke etike. Prikazivanje problema poput klimatskih nepogoda, naše kolonijalne prošlosti ili diskusija o našem modelu društva kroz film je poticajan izazov koji se mora ohrabrivati. Mi smo jedini Parlament na svijetu koji nagrađuje filmove i ponosni smo na to. Živjela sloboda izražavanja, živjela europska kinematografija i naša nagrada LUX! - rekao je Sassoli.

Makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska u svom je govoru istaknula kako je političari u njenoj domovini kritiziraju jer su joj filmovi 'previše politični'. 

- To je točno, jer sam ja autorica koju zanimaju društvene devijacije. Smatram kako je moja dužnost izraziti svoje mišljenje i progovarati o problemima o kojima se nitko ne usudi jer, na kraju krajeva, kako uopće možemo izgraditi bolju budućnost ako to ne radimo -  rekla je. 

Sreću zbog osvojene Nagrade LUX nije skrivala ni hrvatska producentica filma Zdenka Gold (Spiritus movens). 

- Čestitam cijeloj ekipi filma, a posebno sam ponosna na hrvatski dio ekipe. Bravo od srca svima i veliko hvala svim financijerima koji su uz nas. Uskoro film kreće u kina diljem Hrvatske, nemojte ga propustiti! - rekla je Gold. 

Dugometražni igrani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Svoju je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojio čak dvije nagrade (Nagrada ekumenskog žirija i Nagrada Guild Film), a na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu osvojio je nagradu za najbolji europski film koju dodjeljuju kritičari 13 arapskih zemalja (Arab Critics’ Awards for European Films). 

Priča je to o mladoj nezaposlenoj ženi koja pobjeđuje u utrci za sveti križ tijekom ceremonije Bogojavljenja i uzurpira vjersku tradiciju otvorenu samo muškarcima muškarce. Nastaje posvemašnji kaos, no Petrunija ne popušta. Film je viđen kao značajan doprinos feminističkoj borbi protiv konzervativnih društava.

Druga dva finalista za ovogodišnju 13. Nagradu LUX, koja promiče bogatstvo, raznolikost i izvrsnost europskog filma, bili su naslovi Cold Case Hammarskjöld redatelja Madsa Brüggera (dansko-norveško-švedsko-belgijska koprodukcija) i The Realm redatelja Rodriga Sorogoyena (španjolsko-francuska koprodukcija). Sva tri filma bila su prevedena na 24 službena jezika Europske unije te su se prikazivala u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma kojeg Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije