Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u jeku prosvjeda

Film "Prohujalo s vihorom" zbog rasizma uklonjen sa streaming servisa

Hattie McDaniel i Vivien Leigh
Foto: IMDb
1/2
10.06.2020.
u 10:29

Film "Prohujalo s vihorom" uklonjen je sa streaming platforme HBO Max zbog perpetuiranja rasističkih stereotipa koji su tada vladali američkim društvom.

Slavni film "Zameo ih vjetar", poznat i kao "Prohujalo s vihorom" uklonjen je sa HBO Max streaming servisa - zbog rasizma. Diljem SAD-a i dalje bukte prosvjedi zbog policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, što je izazvalo do sada neviđenu raspravu o ljudskim pravima i rasizmu u američkoj javnosti. 

– "Prohujalo s vihorom" je produkt svog vremena i prikazuje neke etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, bile dio svakodnevice američkog društva. Takvi rasistički prikazi bili su pogrešni tada i pogrešni su sada, a mi smo smatrali da bi bilo neodgovorno ostaviti taj naslov u našoj bazi bez objašnjenja – rekao je jedan od glasnogovornika platforme HBO Max te dodao da će film vratiti u streaming u originalnoj verziji, ali uz diskusiju i objašnjenje njegova povijesnog konteksta. 

Bilo bi pogrešno, smatraju, cenzurirati ga ili izmijeniti, jer bi to značilo negirati da su takve predrasude ikada postojale. 

– Kako bismo stvorili pravedniju i inkluzivniju budućnost, moramo prvo razumjeti i prihvatiti našu povijest – zaključio je. 

Film je uklonjen nakon što je na to pozvao scenarist filma "12 godina ropstva", John Ridley, u članku u Los Angeles Timesu. Ustvrdio je da taj film perpetuira rasne stereotipe i mentalitet "predratnog američkog juga". "Prohujalo s vihorom" nastao je prema istoimenoj knjizi autorice Margaret Mitchell, a prati ljubavnu priču mlade, razmažene kćeri vlasnika plantaže Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) i južnjačkog "aristokrata" Rhetta Butlera (Clark Gable). 

Film je svojedobno osvojio čak osam Oscara, uključujući i onog za najbolji film, najbolju glavnu glumicu te najboljeg redatelja, ali i Oscara za najbolju sporednu ulogu koji je otišao u ruke Hattie McDaniel – prve crnkinje koja je ikada osvojila tu nagradu. Do danas je ostao jedan od najuspješnijih filmova svih vremena te i dalje, uzimajući u obzir inflaciju, drži rekord po zaradi. 

Komentara 5

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:35 10.06.2020.

hahahaha dokle ide ovo ludilo !!!!

Avatar Primarius
Primarius
13:05 10.06.2020.

...šta je sljedeće moždaCrna metalurgija ili Bijela tehnika su pre rasistički nazvi...ludilu kraja nema.

IL
ilustrator
13:05 10.06.2020.

i drug hićo je određivao što je u kulturi kulturno, vrijedno u umjetnosti, koje knjige su za lomače

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije