Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijela vrana

Film o velikom umjetniku Nurejevu sniman je i u riječkom HNK

Oleg Ivenko
Foto: Gary Mitchell/IPA/PIXSELL
1/2
23.04.2019.
u 12:00

Film "Bijela vrana" o životu karizmatičnog Rudolfa Nurejeva režirao je britanski glumac Ralph Fiennes.

Za mnoge ljubitelje baleta, posebno one koji su imali tu sreću i gledali ga uživo, Rudolf Nurejev najveći je baletni plesač svih vremena. I baš oni s velikim nestrpljenjem čekaju da i u naša kina stigne film "Bijela vrana" koji je svjetsku premijeru imao 19. travnja, a festivalska ga je publika pretpremijerno mogla vidjeti na beogradskom FEST-u. 

Sudbinski spoj s M. Fonteyn

Režirao ga je (i u njemu glumi) Ralph Fiennes, a glumac, koji zbog prijateljstva s Radom Šerbedžijom i njegovom suprugom Lenkom Udovički poznaje naše krajeve, za plesne je scene odabrao pozornicu riječkog HNK. 
A ako je itko imao život stvoren za film, bio je to Nurejev. Dječak rođen u vlaku, koji se prekasno počeo baviti baletom i kojem su isprva rekli da se "mane ćorava posla" postao je ne samo najveća plesačka zvijezda tadašnjeg SSSR-a nego i prvi koji je uspio prebjeći na Zapad da bi zatim postao i najveća plesačka zvijezda cijelog svijeta, čovjek koji je doista živio svoj život ne podilazeći nikome i ničemu - istinska "bijela vrana", slavljen i obožavan, voljen i usamljen. 

Početak priče o ovom filmu zapravo je knjiga Julije Kavanagh "Rudolf Nurejev: Život", a ona s Davidom Hareom (Oscarom nagrađen za scenarij "Sati") i potpisuje scenarij za ovaj film. Plesač koji je nakon ostanka u Parizu u SSSR-u osuđen za veleizdaju te mu je zabranjen povratak u zemlju nije imao lak start u novi život. Sve je promijenio susret s Margot Fonteyn, velikom balerinom kojoj je on bio druga plesačka mladost. Zajedno su pokorili svijet, a Nurejev tijekom te suradnje i zvjezdane slave postaje istinski velik umjetnik, ali i pripadnik svjetskog jet-seta. Bile su to godine u kojima je zarađivao basnoslovne svote novca koje je s lakoćom trošio. I danas je na karipskom otoku St. Barts (naravno, najskupljem) njegova kuća s nevjerojatnom natkrivenom terasom okrenutom moru, sa savršenim plesnim podom na kojem je pripremao neke od svojih uloga, a kasnije i koreografija. 

Zna li Ivenko glumiti? 

Redatelj Fiennes za glavnu je ulogu odabrao baletana Olega Ivenka, očito birajući realnost, a ne da glumca montira u scene s plesnim dublerom. No u tom izboru, a već se zna da plesnih scena u filmu i nema previše, leži i najveća zamka. Koliko je mladi baletan uopće dorastao glumačkim izazovima, dok su mu u kadru Fiennes ili "zločesti dečko" svjetskog baleta Sergej Polunin? To ćemo tek ćemo vidjeti. 

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mare0801
15:37 23.04.2019.

Čekaj, glumi li tu i Polunin, ili je spomenut tek tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije