Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Film o Srebrenici osvojio nagradu publike na rimskom filmskom festivalu

31.10.2008.
u 22:06

"Rezolucija 819", film o pokolju u Srebrenici u posljednjim mjesecima rata u Bosni i Herecgovini, osvojio je u petak glavnu nagradu na rimskom filmskom festivalu.

Film francuske produkcije koji je režirao Talijan Giacomo Battiato priča istinitu priču o policajcu kojeg je najviši UN-ov sud poslao da provede istragu o nestanku 8000 muškaraca i dječaka muslimana iz Srebrenica nakon što je taj grad pao u ruke srpskih snaga.

Film publiku ne štedi potresnih dokaza koje je policajac prikupio tijekom godina u području koje je trebalo biti pod zaštitom UN-a.

Ti su dokazi poslužili kao temelj optužbe za genocid protiv čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića koji je uhićen u srpnju. Njegov ratni zapovjednik, također optužen od strane UN-ovog suda za ratne zločine, još je uvijek u bijegu.

"Rezolucija 819" dobila je nagradu publike za najbolji film. Nagrada kritike pripala je filmu "Opijumski rat" afganistanskog redatelja Siddiqa Barmaka o napetostima između običnih afganistanskih vojnika i vojnika zapadnih zemelja koji se bore protiv talibana.

"Mislim da je publika podijelila moje gledište, a to je bijes i bol spram najgoreg rata od Drugog svjetskog rata, rata koji se dogodio pred našim očima", rekao je Battiato na svečanosti dodjele nagrada.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije