Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sol Gabetta

Fascinirana je Šostakovičem, a vrlo će rado pohvaliti M. Leskovar

lisinski8_nnn_kul_110612
arhiva
11.05.2012.
u 19:58

– Koliko god puta svirala neko djelo, prije svakog koncerta dva-tri sata provedem slažući u glavi i pripremajući se za nastup.

Ciklus Lisinski subotom svojim je pretplatnicima, kao i ostaloj zainteresiranoj publici, pred kraj sezone pripremio jednu doista iznimnu glazbenu večer s prvorazrednim umjetnicima.

U sklopu velike europske turneje, nakon sinoćnjeg nastupa u Mariboru, u Zagrebu večeras, u subotu 12. svibnja, nastupa Filharmonijski orkestar BBC-a i njegov šef dirigent, španjolski maestro Juanjo Mena.

Na programu je u drugom dijelu večeri monumentalna Peta simfonija u cis-molu Gustava Mahlera, djelo koje se svojim polaganim stavkom Adagiettom proslavilo i u svijetu filma kao glavna tema Viscontijeve “Smrti u Veneciji”.

 Skladao u strahu

 Ali, i prvi dio koncerta donosi nimalo manje dramatičan glazbeni komad, Prvi koncert za violončelo i orkestar u Es-duru Dmitrija Šostakoviča.

 – Zamislite skladatelja koji godinama živi u tolikom strahu za svoj život da gotovo više i ne spava, drhti od svakog zvuka u noći koji može biti najava dolaska progonitelja, bdije i u krilu drži svoju glazbu, neprestano pišući novu, ne znajući koliko mu je vremena još preostalo – ovako uživljeno o Dmitriju Šostakoviču i njegovu životu i stvaranju u Staljinovu Sovjetskom Savezu pričala nam je prije dva dana, u telefonskom razgovoru, mlada violončelistica Sol Gabetta.

Ona je svjetska glazbena zvijezda koja kao solistica s Filharmonijskim orkestrom BBC-a trenutačno obilazi Europu i prvi put dolazi u Zagreb i Hrvatsku. Ali, naša joj zemlja nije nepoznanica jer ju je upoznala preko Monike Leskovar, svoje kolegice i vršnjakinje, koju poznaje pola svog života i kojoj se silno divi.

 – Mi na Zapadu, osobito u Europi, često zaboravljamo koliko zapravo dobro i predobro živimo i to nam može biti prepreka kada se treba uživjeti u živote i glazbu onih koji su, poput Šostakoviča, a na koncu i većine svih velikih skladatelja, čitav život proveli u borbi za svoju egzistenciju. Glazbenicima ponekad zbog toga nedostaje dubine i senzibilnosti kakvu uvijek čujem i kojoj se divim u sviranju Monike Leskovar, s kojom sam jedno vrijeme studirala u istoj klasi profesora Davida Geringasa – rekla nam je umjetnica, koja očito nema problema s uživljavanjem u različite glazbene, filozofske i kulturne svjetove.

 Senzibilna umjetnica

Rođena je u Argentini od roditelja ruskog i francuskog podrijetla, studirala je u Španjolskoj i Njemačkoj, a danas živi u Švicarskoj, premda najviše vremena provodi putujući i svirajući po cijelom svijetu.

Dobar izgled sigurno joj nije odmogao u karijeri, ali svaka njezina riječ odražava silno inteligentnu, obrazovanu i senzibilnu osobu, umjetnicu i glazbenicu čiji izlazak na pozornicu Lisinskog s nestrpljenjem očekujemo. Koncert počinje u 19.30 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije