Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chick Corea

Legendarni glazbenik i osvajač 23 Grammyja umro od rijetke bolesti

12.02.2021.
u 02:41

Bio je jedan od najvećih jazz skladatelja i multiinstrumentalista u povijesti

Kultni jazz klavijaturist i skladatelj Chick Corea umro je 9. veljače u 79. godini, potvrdio je američkim medijima producent Dan Muse iz tvrtke Chick Corea Productions. Corein tim također je objavio njegovu smrt na društvenim mrežama, rekavši da je umro od "rijetkog oblika raka koji je otkriven tek nedavno". 

"Želim zahvaliti svima koji su tijekom mog putovanja pomogli da glazbene vatre budu jake", rekao je Corea u svojoj poslijednjoj izjavi, također podijeljenoj na Facebooku.

Chick Corea bio je jedan od najvećih jazz glazbenika u povijesti. Njegove skladbe "Spain", "500 Miles High", "La Fiesta", "Armando's Rhumba" i "Windows" smatraju se jazz standardima. Kao član benda Milesa Davisa krajem 1960-ih, sudjelovao je u rođenju jazz fusiona. Sedamdesetih je osnovao sastav Return to Forever. 

Zajedno s Herbiejem Hancockom, McCoyem Tynerom, Keithom Jarrettom i Billom Evansom, smatra se jednim od glavnih pijanista koji su se pojavili u jazzu nakon Johna Coltranea. Kao već proslavljeni autor, Corea je nastavio ostvarivati brojne suradnje i istraživati različite glazbene stilove tijekom 1980-ih i 1990-ih.

Osvojio je nevjerojatne 23 nagrade Grammy, a nominiran je preko 60 puta. Također je bio poznat po promicanju i prikupljanju sredstava za niz humanitarnih i socijalnih borbi.

 

Ključne riječi

Komentara 2

LU
Ludwik
08:02 12.02.2021.

RIP Chick Corea... Prelijepo je živjeti u vremenu ovakvih muzičara... Nažalost, sa ovakvim velikanima izumire i muzika kao umjetnost...

DU
dubrix
12:46 13.02.2021.

Svijet je napustio glazbeni genije, a ja mu od srca zahvaljujem što je moj život učinio sretnijim RIP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije