Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijena obraza

Evo što bi se sve u kulturi moglo imati za cijenu Vladinih automobila

Automobili Vlada
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
20.02.2014.
u 14:02

Domaćim piscima zbog štednje nisu plaćene naknade za posudbu njihovih knjiga u 2013. godini, a sa 271 milijun kuna mogli smo ih plaćati 135 godina. Od kulturnih proizvoda žive autori, ali se puni i državni proračun

Prema posljednjem izračunu za nova vozila Vlade i državnih službi iz hrvatskog proračuna potrošit će se 271 milijun kuna, odnosno 36 milijuna eura. Prepustimo se malo maštanju koliko bi se godina za taj novac mogla “voziti” hrvatska kultura?

Usto treba naglasiti da se ulaganjem u konkretne kulturne proizvode novac može dodatno oplođivati, odnosno od njega bi živjeli deseci tisuća umjetnika i ljudi vezanih za kulturne sadržaje, čime bi se stvarale nove vrijednosti i opet, kroz poreze, punio državni proračun. Nasuprot tome u ovom slučaju stoji – leasing automobila. Stoji Vladina rasprodaja obraza, socijalne svijesti i morala.

Pet godina Morcheebe svaki dan

Krenimo od glazbe i filma koje ipak konzumira najveći broj hrvatskih građana.

Foto: ''

Za 36 milijuna eura moglo bi se održati trideset festivala poput INmusica ili Terranea, 240 koncerata bendova u rangu Black Keysa ili Queens of the Stone Agea te pet i pol godina svakodnevnih nastupa bendova u rangu Morcheebe!

Moglo bi se financirati 60 dugometražnih igranih filmova, što bi domaću filmsku industriju držalo živom idućih deset godina. Domaći pisci, koji od knjige žive, žale se da im Ministarstvo kulture prošle godine nije isplatilo dva milijuna kuna naknade za posudbe njihovih knjiga u knjižnicama jer za to nije imalo novaca.

Od novca uloženog u skupa Vladina vozila piscima su se naknade mogle isplaćivati 135 godina i šest mjeseci, dok su hrvatske knjižnice mogle pokrivati otkup novih knjiga idućih 27 godina. Da ne spominjemo da se od tog novca moglo tiskati 6950 novih knjiga, sa svim plaćenim autorskim honorarima! Za isti novac prisilno štedljiva nezavisna scena mogla bi producirati oko 6600 novih predstava, dok bi poslovično preskupi zagrebački HNK mogao živjeti samo nešto manje od dvije godine. Osječkom HNK isti bi budžet trajao deset godina, riječkom oko sedam, a splitskom tri i pol godine.

Klaviri za dva stoljeća

A što je s novom infrastrukturom? Hrvatskoj ne treba ništa veliko i luksuzno opremljeno pa se i onako odoka može izračunati da bi se za 36 milijuna eura mogla sagraditi nova opera u Zagrebu i barem još dvije poštene koncertne dvorane, recimo u Splitu i u Dubrovniku. Bio bi to kapitalni dobitak za čitavo kulturno 21. stoljeće. Ili još nešto: 36 milijuna eura cijena je ravno 300 novih najboljih koncertnih klavira marke Steinway, što bi podmirilo domaće potrebe za barem dva stoljeća. Jest da takav klavir košta dvostruko više od Audija visoke klase, ali ona četiri u Lisinskom služe već petnaestu godinu... (Surađivali: Denis Derk, Ana Lendvaj, Maja Pejković Kaćanski, Ivana Barišić, Branimir Pofuk, Tamara Opačak Klobučar)

Komentara 1

ZD
zdren
16:36 22.02.2014.

A koliko bi tek Jasmila Žbanić mogla dobiti za svoj film : "Kako sam pljunula u lice Instituciju Hrvatskog naroda".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije