Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turci u Vrani

EU fondovi daju dva milijuna eura za obnovu Maškovića hana u Vrani

obnova u vrani
ministarstvo kulture
08.04.2013.
u 13:19

Od europskih fondova projekt obnove Maškovića hana i gospodarske revitalizacije Vrane dobio je dva milijuna eura. Uskoro se kreće sa obnovom najvećeg turskog spomenika kulture u Hrvatskoj.

Čak dva milijuna bespovratnih eura uspio je dobiti projekt obnove Maškovića hana i gospodarske revitalizacije Vrane od fondova Europske unije. Riječ je o projektu Ministarstva kulture čija je autorica Anastazija Magaš, a kojim će se obnoviti nikada dovršeni han Jusufa Maškovića, najveća građevina koju su Turci ostavili kod nas. Riječ je o najzapadnijoj profanoj turskoj građevini u Europi čija je gradnja počela 1644. godine, a u kojoj se nalazi i hamam, bogomoblja... Zahvaljujući projektu obnove, za koji Hrvatska daje četvrtinu sredstava (oko 677.000 eura), Vrana će u zdanju hana dobiti hotel, restoran, dućane, muzej i prostor za sajmovanje i kulturne priredbe. Valja reći da se u Vrani nalazi i srednjovjekovni grad u kojem su u 11. stoljeću čuvane hrvatske kraljevske insignije, a u kojem su djelovali i templari, pa ivanovci.

Na predstavljanju projekta u muzeju Mimara ministrica Andrea Zlatar Violić istaknula je da EU napose cijeni originalne i samoodržive projekte. Osim vranskog projekta, predstavljeni su i projekt obnove palače Moise sa Cresa za koji je utrošeno 2,3 milijuna kuna, Ivanina kuća bajki iz Ogulina za koji je iz fondova EU dobiveno milijun eura, rekonstrukcija kompleksa Benčić u Rijeci koji se prostire na 15.000 četvornih metara, obnova tvrđava sv. Mihovila (tu su osigurani EU novci) i sv. Nikole u Šibeniku, obnvoa osječke Tvrđe, ali i Providurove i Kneževe palače u Zadru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije