Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture i medija

Ericsson Nikola Tesla potpisao ugovor za digitalizaciju hrvatske kulturne baštine

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
18.08.2020.
u 12:09

Ericsson Nikola Tesla u ponedjeljak je s Ministarstvom kulture i medija potpisao ugovor vrijedan oko 12 milijuna kuna bez PDV-a, vezan uz usluge razvoja i održavanja informacijsko-komunikacijskog sustava za projekt e-Kultura „Digitalizacija kulturne baštine“.

Kako je priopćeno iz te kompanije, projekt je financiran sredstvima Europske unije, a njegov glavni cilj je uspostava informacijsko-komunikacijskog rješenja koje će omogućiti sigurnu pohranu kulturne baštine u digitalnom obliku te on-line pristup autoriziranim osobama i građanima.

Očekuje se da će implementacija tog rješenja dodatno unaprijediti digitalnu povezanost između javnog sektora i građana te omogućiti nove načine korištenja  informacijsko-komunikacijske infrastrukture, navode iz Ericssona Nikole Tesle.

Inače, za projekt e-kultura izdvojeno je gotovo 42 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak osiguran iz državnog proračuna.

Projekt, koji je započeo u ožujku ove godine, traje 36 mjeseci i provodi se u fazama. Za sada su osigurana sredstva za prvu fazu, a to je uspostava sustava, odnosno, postavljanje kompletne infrastrukture za digitalizaciju.

Tim projektom povećava se zaštita i online dostupnost digitalnog kulturnog sadržaja, a cilj je osigurati sigurnu pohranu digitalnog kulturnog sadržaja na jednom mjestu te omogućiti korisnicima jedinstveni pristup tako pohranjenom sadržaju kroz uspostavu odgovarajućeg informacijsko komunikacijskog  sustava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije