Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera 'Lijeka'

Emotivni portret majke kojoj je cigareta važnija od života

Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/2
26.08.2018.
u 08:22

Ana Opalić je u svijet dokumentarnog filma ušla kao snimateljica također intimnog obiteljskog dokumentarca “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević

Na 16. Liburnia Film Festivalu u Opatiji svjetsku premijeru imao je dokumentarni film “Lijek” fotografkinje, snimateljice, glazbenice, redateljice i LGBT aktivistice Ane Opalić, kojoj je ovo možda dosad najintimnije ostvarenje.

Glavna protagonistica “Lijeka” njena je tvrdoglava majka koja se ne odvaja od cigarete usprkos dijagnosticiranoj malignoj bolesti. Promatramo je u svakodnevnim situacijama kroz objektiv Ane Opalić, koji publiku postavlja u poziciju nemoćnoga djeteta koje se mora pomiriti s činjenicom da osoba koju voli ne pristaje živjeti po pravilima koja diktira moderna medicina.

Pritom se vrlo brzo postavlja pitanje je li to možda dostojanstveniji način čekanja smrti, onaj beskompromisni, bez robovanja bolesti i odricanja od cjeloživotnih rituala.

U tom smislu cigareta koju njena majka ne ispušta iz ruke na trenutke prestaje biti sredstvo samouništenja i postaje čin otpora bolesti, simbol normalnog života kojem obje protagonistice, ona ispred i ona iza kamere, i dalje teže. Na neki način ona postaje lijek, baš kao i umjetnost u kojoj obje pronalaze svoj kreativni ispušni ventil.

Pitanje odgovornosti

Postavlja se i pitanje odgovornosti ne samo prema vlastitom životu nego i prema bližnjima, koji nedvojbeno osjećaju posljedice svake odluke oboljele osobe.

– Meni je to sjećanje na tvog didu. On je i u bolnici pušio. Tako se jasno sjećam, zapalio je cigar, povukao par dimova i meni na rukama umro – odgovara majka na pitanje što joj znači cigareta, povlačeći gledatelja dublje u povijest odnosa unutar ove dubrovačke obitelji koja nam je dala jednu od najcjenjenijih umjetnica srednje generacije i jedno od najzanimljivijih djela u ovogodišnjem programu Liburnia Film Festivala.

Podsjetimo, Ana Opalić u svijet dokumentarnog filma ušla je kao snimateljica također intimnog obiteljskog dokumentarca “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević, u kojem je upravo njena suptilna kamera gledatelja praktički postavila u prostoriju u kojoj je protagonistica i redateljica razgovarala s članovima svoje najuže obitelji.

Višegodišnja opsesija

Sličan je format korišten i u “Još jednom”, dugometražnom dokumentarcu o životima pripadnica hrvatske LGBT zajednice koji je Opalić redateljski supotpisala s Noahom Pintarićem, a čitavom projektu kumovala je ponovno Dana Budisavljević.

Najnoviji “Lijek” nastavak je Anina filmskog, ali i fotografskog rada, u kojem je godinama snimala iste osobe i motive bilježeći njihove životne mijene. Upravo njena majka bila je jedna od heroina fotografskih serija Ane Opalić, i to baš u vremenu njihova suživota i borbe protiv tumora.

I baš kao i te fotografije, “Lijek” ne bilježi bolest ili smrt, nego život i ustrajnost bolesti usprkos.

 

>> Dean Lister provalnik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije