Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera za djecu "Brundibar"

Emotivni Lustig: Nadam se da oni negdje to vide, gledaju...

Predsjednica na dječjoj operi Brundibar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
27.01.2018.
u 21:26

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta izvedena opera za djecu "Brundibar"

Opera za djecu "Brundibar" Hansa Krasa, na libreto Adolfa Hoffmeistera u subotu je u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta izvedena u Zagrebu u nazočnosti brojnih istaknutih osoba iz političkog i društvenog života, među njima i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te gradonačelnika Milan Bandić.

"Brundibar" je priča o dvoje djece koja bolesnoj majci žele kupiti malo mlijeka, no nemaju novaca. Kada vide da orguljaš, Brundibar, za svoju svirku na ulici dobiva novac i oni pokušavaju pjevati, no ne mogu jer ih on tjera. U svom naumu ipak uspiju uz pomoć vrapca, mačke, psa i prijatelja koji se okupe u veliki zbor i suprotstave svom zlostavljaču.

Operu je izveo orkestar Zagrebačke filharmonije i Dječji operni zbor Zvjezdice, pod ravnanjem talijanskog maestra Michelangela Galeatija. Scenografiju su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti, a redatelj je Krešimir Dolenčić koji ističe kako je njezina poruka "da se ne zaboravi, da se ne ponove stvari kakve ljudski um jedva može i zamisliti".

Opera je izvedena u dvorištu Prve tvornice ulja, u kojoj će nakon obnove biti smješten Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust u čijem osnivanju velike zasluge ima i slavni filmski producent Branko Lustig koji je vrlo emotivno doživio izvedbu posvećenu žrtvama Holokausta. 

"Žao mi je da ovdje nema onih za koje to radimo. Nadam se da oni negdje to vide, gledaju", kazao je Lustig.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako ju se iznimno dojmila opera, topla ljudska priča koja postaje tragična.

 "Ima jako puno priča i knjiga koje sam u posljednje vrijeme pročitala temeljene na istinitim pričama o Holokaustu. Neke imaju sretan završetaka, ali, nažalost većina je tragično završila", dodala je predsjednica.

Ministrica Obuljen Koržinek uputila je pohvale organizatorima i izvođačima, posebno Lustigu koji, kako je naglasila, svojim životom i djelovanjem šalje najbolju poruku kako se u današnje vrijeme treba sjećati strašnih zločina počinjenih u Holokaustu.

Gradonačelnik Bandić poručuje kako uvijek treba osuditi ono što se dogodilo Židovima, Romima, Srbima, Hrvatima, svim slobodarskim ljudima, za vrijeme fašizma i nacizma. "I ne ponovilo se nikada. A još je više za osudu kad su u pitanju djeca. I zato Hrvatska to uvijek treba komemorirati, afirmirati da se nikada ne ponovi", kazao je.

Predsjednica na dječjoj operi Brundibar
1/10

Izvedbi je nazočio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je u izjavi novinarima upozorio da je nacistički režim ubio više od 6 milijuna ljudi. Današnji dan sjećanja na Holokaust opomena je svima da je slobodan najvažnija, a borba za slobodu počinje borbom za slobodu govora, istaknuo je te dodao da je u Zagrebu potrebno izgraditi sinagogu, koja je srušena u vrijeme NDH.

"Zagreb i Hrvatska neće poslati poruku da je ovaj dan tragično upisan u zagrebačku i hrvatsku povijest dok se konačno u Zagrebu ne izgradi sinagoga kao simbol jednog povijesnog stradanja i povijesnog rušenja", rekao je.

Upitan za komentar Bernardićeve izjave, gradonačelnik Bandić kazao je kako se i on zalaže za izgradnju sinagoge za što je potreban konsenzus između židovskih zajednica, države i Grada.

 "Grad Zagreb je spreman napraviti sinagogu u Praškoj ulici kad se postigne konsenzus između židovskih zajednica, države i grada Zagreba. Ja sam prvi koji se za to zalaže te pozivam sve da se konsenzus u židovskoj zajednici što prije dogodi. Sad imamo dobar odnos s Vladom, koju i sam podržavam, da napravimo to zajedno", zaključio je Bandić.

 Izvedbi opere za djecu "Brundibar" među inima su nazočili i izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina  Kalay Kleitman te rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević.

Predsjednica na dječjoj operi Brundibar
1/11

Komentara 60

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:48 27.01.2018.

Hvala svoj djeci koja su svojom operom odala počast stradavanju jednog naroda. Čovjek je čovjek dok u njemu živi dijete a danas su dijeca učinila veliko čovječno dijelo. Hvala im

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
22:04 27.01.2018.

Iskreno, više cijenim Hasanbegovića za kojeg dobro znam da mrzi Židove i da mi je neprijatelj nego prevrtljivce i licemjere poput Bandića koji se može prilagoditi svakom sustavu i ideologiji. Njega zanima jedino vlast. Što se tiče sinagoge...lijepo bi bilo da je imamo u Zagrebu ali još ljepše bi bilo živjeti u društvu koje će se jasno odrediti prema onima koji su srušili sinagogu. No..tko će se odrediti? To mogu samo ljudi s karakterom.

DA
darwil
22:02 27.01.2018.

A tek emotivni Bandić,jadan nevin ,pošten,služi bogu i majci Blagici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije