Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Linda Boström Knausgård "Oktobarsko dijete"

Elektrošokovi? Nije ovo “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, nego Švedska naših dana

Foto: arhiva Ljevak
11.02.2021.
u 10:01

O njenom životu sve zna cijeli svijet. Do u tančine ga je opisao, da baš ne kažemo rastrančirao iako bi to bio mnogo točniji opis, njen suprug Karl Ove Knausgård u svojim slavnim autobiografskim romanima “Moja borba”. Ona je Linda Boström Knausgård, također spisateljica. I to odlična.

Od njenog romana “Oktobarsko dijete” (Naklada Ljevak, urednica Nada Brnardić, prijevod Željka Černok, 129 kuna) svi su zapravo očekivali osvetu, odgovor ostavljene i javnosti okrutno izložene žene. No ovaj to roman nipošto nije, nema tu prljavog obiteljskog rublja, a autorica se izravno obraća suprugu samo kako bi podcrtala koliko žali zbog razvoda, tuguje nad sudbinom vlastite djece... Ovo je zapravo priča o ženi koja ima bipolarni poremećaj, a nakon prisilne hospitalizacije liječe je elektrošokovima, i to u modernoj Švedskoj, koju toliko volimo stavljati na pijedestal uljuđenih i modernih država.

A elektrošokovi njoj uništavaju sjećanja i zato je ovaj neveliki roman istinski krik: kako biti pisac ako su ti uništena sjećanja i kako biti majka ako se ne sjećaš imena vlastite djece? Naravno, odgovori ne postoje, pitanja su tu da bi istaknula beznadnost njenog položaja. Hospitalizirana je u pokušaju da joj se spasi život, ali što je život osobe iz koje je strujom istjerana sva bit?

Linda Boström Knausgård piše ovaj roman izmjenjujući epizode iz djetinjstva, odrastanja i braka s epizodama iz bolnice, iz sobe koju je nazvala “tvornica”, one u kojoj se dobivaju elektrošokovi. Ono što zadivljuje je njen stil, naoko besprijekoran, lak... dok okrećete stranicu za stranicom, zapravo vam nije jasno kako se našla u toj životnoj situaciji. Ima tu tjeskobe, strahova, depresije, suicida... ali tek pred sam kraj, kada pusti “s lanca” tijek misli... čovjek ponire u njenu bolest, počinje poimati snagu koja je potrebna da bi se i uz nju živjelo, voljelo, imalo djecu, radilo, pisalo...

I baš zbog toga ovo je velik i važan roman, onaj koji nas pušta na drugu stranu tako strašne bolesti, roman koji uz to pokazuje kako je jedna žena uspjela ostati živa i svoja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije