Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponižavajući tretman kulturnih legendi

Ekipa "Stilskih vježbi" odbila nagradu Skupštine Zagreba - 10 tisuća kuna

Foto: Igor Kralj/PIXSEL
22.03.2018.
u 13:55

Na rubu gašenja ili odumiranja i bez adekvatne podrške predstava 'Stilske vježbe' je u Marku Torjancu našla sposobnog i predanog promotora koji je osigurao novo zanimanje i uvećanu recepciju predstave, priredio i tiskao monografiju predstave kao i film o njezinu nastajanju i životu te se trajno brinuo za popularizaciju i širi odjek predstave, stoji između ostalog u pismu glumaca i predovitelja predstave

Ekipa legendarne predstave "Stilske vježbe" odbila je orihvatiti nagradu Skupštine Grada Zagreba od 10 tisuća kuna.

Evo što su napisali zastupnicima:

Upoznati smo s prijedlogom Kazališta Planet Art da se povodom pedesete godišnjice izvođenja 'Stilskih vježbi' ekipi glumaca i priređivača te predstave dodjeli novčana nagrada Skupštine Grada Zagreba. Upoznati smo također s diskusijom koja se tim povodom razvila u Skupštini Grada Zagreba te s otporima, odnosno s odbijanjem predloženoga vrednovanja tog kazališnog čina i jubileja predstave koja je svojim duhom ambijentirana u zagrebačku sredinu, koja je srdačno prihvaćena od najšire publike te već predstavlja i svojevrsno poglavlje u povijesti hrvatskoga glumišta.

Posebno nas boli nepravda koja je pri tom učinjena prema Marku Torjancu, ravnatelju Kazališta Planet Art, jer su se u diskusiji ne samo negirale njegove zasluge za kontinuitet izvođenja predstave već se dovodila u pitanje i njegova motivacija organizacijskog angažmana. A sasvim je sigurno da bez Marka Torjanca ova predstva ne bi ovoliko dugo trajala i doživjela nesvakidašnji jubilej.

Planet Art je, naime, predstavu 'Stilke vježbe' prihvatio u trenutku kada druge ustanove i odgovarajući prostori nisu za nju pokazivali zanimanje i nisu omogućavali njezino zvođenje.

Na rubu gašenja ili odumiranja i bez adekvatne podrške predstava 'Stilske vježbe' je u Marku Torjancu našla sposobnog i predanog promotora koji je osigurao novo zanimanje i uvećanu recepciju predstave, priredio i tiskao monografiju predstave kao i film o njezinu nastajanju i životu te se trajno brinuo za popularizaciju i širi odjek predstave (među ostalim, i uvrštavanjem predstave u Guinnessovu knjigu rekorda).

U znak solidarnosti s Markom Torjancem koji je u Skupštini Grada Zagreba bio izložen pravim napadima i šikaniranju kao i zbog neprihvatljiva odnosa prema značenju predstave odlučno odbijamo prihvatiti predloženu nagradu.

Zahtijevamo da se naš stav i ova naša odluka pročitaju na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine Grada Zagreba te da uđu u zapisnik tekuće sjednice.

Ekipa predstave 'Stilske vježbe':

Petar Kvrgić

Ljerka Margitić

Tonko Maroević

Maja Freundlich (u ime Tomislava Radića)

Dopis skušpštini potpisali su dakle legendarni glumci, Tonko Maroević koji je prevoditelj predstave, te supruga pokojnog redatelja.

Komentara 1

KO
Kora
22:48 25.03.2018.

To je zapravo osveta za Torjanca, njemu satisfakcija - pa bi bilo zgodno doznati i činjenice o tome (šikaniranju i sl.).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije