Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo otkriće british museuma

Egiptolog koji je dešifrirao hijeroglife prognan iz domovine zbog gej seksa s vojnikom

Foto: wiki
1/2
26.06.2020.
u 14:14

British Museum je u svoje LGBTIQ+ ture uvrstio i Kamen iz Rossete, artefakt zbog kojeg su učenjaci uspjeli dešifrirati egipatske hijeroglife.

Jedan od najpoznatijih i najstarijih svjetskih muzeja, British Museum u Londonu, prošle je godine započeo s organiziranjem LGBTIQ+ razgleda koji su postali nevjerojatno popularni. Njihov idejni začetnik je bivši kustos muzeja Richard Parkinson, koji je napisao knjigu o povijesti homoseksualnosti. Njegova teza je da "svaki artefakt potencijalno ima gej povijest" te da samo trebamo zagrebati po površini da pronađemo nove i zanimljive priče. 

Tako i jedan od najpoznatijih izložaka u British Museumu, koji se tamo nalazi od 1802. godine - slavni Kamen iz Rosette pomoću kojeg su dešifrirani egipatski hijeroglifi - ima svoju "gej povijest". Zaslužnima za prijevod hijeroglifa pomoću Kamena iz Rosette obično se smatraju Jean-François Champollion i Thomas Young, no malo tko zna da je ključni element koji je pomogao pri dešifriranju smislio - William John Bankes.

Važnost Kamena iz Rosette u tome je što se na njemu nalazi isti tekst napisan na tri različita pisma - egipatskim hijeroglifima, demotskom pismu i grčkom alfabetu. Budući da je grčki bio dobro poznat tadašnjim učenjacima, to je bilo pravo otkriće - mogli su se baciti na prijevod do tada nerazumljivih hijeroglifa. Champollion i Young, doduše, vjerojatno ne bi uspjeli bez Bankesove pomoći, jer upravo je on otkrio ključ pomoću kojeg su njih dvojica uspjeli u svom naumu. Naime, palo mu je na pamet da "kartuša" (ovalna oznaka koja okružuje hijeroglif) koja se pojavljuje više puta u tekstu Kamena iz Rossete, predstavlja ime kralja, točnije faraona. Bio je u pravu - a sve ostalo je povijest. Nažalost, povijest je Bankesa zaboravila. 

Foto: wiki

Djelomičan razlog tome je što je William John Bankes bio ekscentričan, nestašan i veoma bogat avanturist - homoseksualac. Njegov prijatelj, Lord Byron, jednom ga je prilikom čak opisao kao "oca svih nestašluka". Štoviše, Bankes je prognan iz Engleske 1841. godine, nakon što je uhvaćen u strastvenom klinču sa stanovitim vojnikom u Green Parku u Londonu. Bio je to čak drugi put da je uhićen zbog nepriličnih radnji, a u to je vrijeme "sodomija" u Engleskoj bila strašan zločin koji je zahtijevao smrtnu kaznu. No, Bankes je na vrijeme uspio pobjeći i živio je u prognanstvu sve do svoje smrti u Veneciji 1855.

A osim Kamena iz Rosette, na LGBTIQ+ razgledima u British Museumu, posjetitelji još mogu vidjeti starogrčki novčić koji prikazuje pjesnikinju i navodnu lezbijku Sappho, rimsku lampu s prikazom dviju žena u spolnom činu kao i rimski kalež s prikazom muškaraca koji vode ljubav. Tu su još i medalja Chevaliera d'Eona, vojnika, diplomata i špijuna iz 18. stoljeća koji je život proživio dijelom kao muškarac, a dijelom kao žena te biste rimskog cara Hadrijana i njegovog ljubavnika Antinoja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije