Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prošlost u sadašnjosti

Edukativni programi povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma

06.11.2020.
u 13:54

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust predstavlja trodnevni online edukativni program Antisemitizam, holokaust, stradanja – prošlost u sadašnjosti.

Koliko su mediji etični u izvještavanju i komentiranju holokausta, stradanja Židova, Srba, Roma i političkih neistomišljenika? Koliko su relevantni povijesni izvori koje koriste? Kako umjetnost, književnost i film tematiziraju antisemitizam? Ovo su samo neke od tema koje će otvoriti predavanja istaknutih znanstvenika i stručnjaka na online seminaru Antisemitizam, holokaust, stradanja - prošlost u sadašnjosti u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust iz Zagreba.

Seminar će se održati uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, povodom sjećanja na Kristalnu noć, od 9. do 11. studenoga, putem Zoom Webinar platforme, a moći će se pratiti uživo na Facebook stranici Centra za promicanje tolerancije.

”Cilj nam je  informiranje i educiranje izravnih sudionika – studenata novinarstva, komunikologije, sociologije, politologije i povijesti, novinara i urednika, ali i cjelokupne javnosti te stvaranje javnog mnijenja o potrebama i vrijednostima točnog i argumentiranog prenošenja istine o holokaustu. Kroz predavanja renomiranih sveučilišnih profesora, znanstvenika i stručnjaka seminar donosi saznanja kako razlučiti istinu od povijesnih preinaka, mitomanija i lažiranja”, rekla je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

O etičkoj strani izvještavanja, gorućeg pitanja suvremenih medija, govorit će se u predavanjima teologa, profesora etike i dugogodišnjeg rektora Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku dr. sc. Petera Kuzmiča i profesorice na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Gordane Vilović. Povijesne činjenice o antisemitizmu, holokaustu i stradanjima u Hrvatskoj i Europi tema su predavanja dr. sc. Gorana Hutineca, docenta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Nebojše Blanuše, profesora na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ive Goldsteina, profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

O antisemitizmu, holokaustu i stradanjima na filmu govorit će Daniel Rafaelić, povjesničar filma; o utjecajima u književnosti Igor Hofman, predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a o glazbenim utjecajima dirigent Tonči Bilić.

Kao nadogradnja seminaru održat će se i stručna radionica koju će voditi dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, znanstvena savjetnica u Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar pod nazivom „Nestale obitelji u holokaustu i stradanjima – metodologija istraživanja i vodič za potomke”. Na koji je način stradanje Roma u NDH prikazano u hrvatskim medijima tema je stručne radionice dr. sc. Danijela Vojaka, višeg znanstvenog suradnika u Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar, a Loranda Miletić, profesorica povijesti, viša savjetnica za nastavu povijesti u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Ispostava Zadar govorit će o suvremenim pristupima poučavanju o antisemitizmu, holokaustu i stradanjima.

Partner projekta je Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, a izvršenje programa sufinancirano je od Grada Zagreba.

Komentara 1

Avatar Jopa
Jopa
18:44 06.11.2020.

U redu naravno, borba protiv fašizma i antisemitizma, no zašto ne i borba protiv najgoreg zla - komunizma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije