Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klovićevi dvori

Edita Schubert - svijet 'geometričarke'

edita schubert
Foto: Privatni album
24.09.2015.
u 14:47

Prerano umrla slikarica ostaje zapamćena i kao jedina istinska "geometričarka" u doba tzv. Nove slike 80-ih

Najmirnija, a zapravo najvažnija izložba u novoj izlagačkoj sezoni koja je novinarima najavljena u galeriji Klovićevi dvori, retrospektiva je akademske slikarice Edite Schubert (1947.-2001.) koja se otvara danas, a kustosica joj je povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač.

Zapamćena po nevjerojatnoj vjeri da će lijek za rak biti otkriven ako još malo izdrži, prerano umrla slikarica ostaje zapamćena i kao jedina istinska "geometričarka" u doba tzv. Nove slike 80-ih. No ta odrednica ne govori sve o Editinu opusu čiju nam točnu sliku sada daje Leonida Kovač, nakon precizna istraživanja radova prikupljenih po institucijama i u obitelji koja je dosad zapravo držala ključ za tumačenje značajnog djela stvaranog 30 godina!

I bitno vezanog za vrijeme konceptuale koliko i postkonceptuale u kojem je stvarala. Posve je suprotna ovoj tihoj izložbi Bijela noć u kojoj se u subotu aktiviraju sve umjetničke prakse u nas u institucijama poput HNK, MUO itd. S njom se zatvara Rendes-vouz festival francuske kulture u Hrvatskoj. Obilazak grada kao grada kulture i umjetnosti jamči i novu uličnu umjetnost čija se izložba tu noć otvara u GKD. Još bučnija je kompanija Kontejner koja 24. rujna priprema otvorenje programa petog Device arta. 

>> 'Transavangarda' kao sjećanje na Editu Schubert

>> Hrabro moderan projekt uređenja virovitičkog središta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije