Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove optužbe

Dvojica profesora s ADU suspendirana zbog istrage o seksualnom uznemiravanju

Zagreb: Zgrada Akademija dramske umjetnosti
Matija Habljak/PIXSELL
Autori: , Tia Špero
07.11.2021.
u 11:33

Val prijava za seksualno zlostavljanje na hrvatskim fakultetima krenuo je početkom ove godine, nakon što se u javnosti povela rasprava o slučaju srpske glumice Milene Radulović, koja je u ime skupine žena istupila u javnosti s navodima da ih je zlostavljao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić

Dekan Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Davor Švaić suspendirao je, doznajemo, dva djelatnika zbog seksualnog zlostavljanja studentica. Dvije najnovije prijave protiv profesora s Akademije stigle su nakon što je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u siječnju ove godine predano čak 27 prijava za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, a radilo se o djelima počinjenima od 90-ih godina do danas.

Dvojica djelatnika suspendirana su na temelju preporuka Povjerenstva za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Podsjećamo, val prijava za seksualno zlostavljanje na hrvatskim fakultetima krenuo je početkom ove godine, nakon što se u javnosti povela rasprava o slučaju srpske glumice Milene Radulović, koja je u ime skupine žena istupila u javnosti s navodima da ih je zlostavljao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić.

Ubrzo nakon što su se njihova svjedočanstva proširila regijom, četiri su bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva oformile Facebook grupu “Nisam tražila” koja se brzo proširila i izvan granica BiH te na kojoj su se mogla pročitati i stravična iskustva zlostavljanih žena iz Hrvatske. U jeku tih događaja počele su pristizati i prijave protiv profesora na hrvatskim fakultetima te je u jednom trenutku Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu istraživao četiri, a Akademija dramske umjetnosti čak dvadesetak prijava.

Na ADU je održan i ciklus događanja posvećen podizanju svijesti o seksualnom zlostavljanju, a osnovana je i internetska platforma “Nismo tražile” putem koje su studenti i studentice pozvani da sigurnim kanalima prijave seksualno i drugo uznemiravanje i zlostavljanje, što mogu učiniti i anonimno. Novi dekan ADU Davor Švaić izjavio je kako su i o posljednjim dvjema prijavama obaviještene nadležne državne institucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije