Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 UMJESTO 5

Dvaput više kandidata za Oscara za najbolji film

25.06.2009.
u 11:17

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti odlučila je udvostručiti broj filmova u užem izboru za najatraktivnijeg Oscara, onog za najbolji film godine. Na sljedećoj, 82. po redu dodjeli Oscara, u utrci će biti deset filmova.

Sid Ganis, predjednik Akademije, objasnio je taj potez sljedećim riječima:

- Nakon više od šest desetljeća, Akademija s eodlučila vratiti svojim ranim korijenima, kad se širi izbor kandidata natjecao za najveću nagradu godine. Konačni rezultat će, naravno, biti isti – jedan dobitnik Oscara za najbolji film godine – ali utrka do ciljne ravnine obuhvaćat će deset, a ne samo pet, izvrsnih filmova iz 2009.

Deset filmova se za Oscara natjecalo tijekom prvih šesnaest godina dodjele Akademijine nagrade, a zadnji film koji je pobijedio devet a ne četiri protukandidata da bi bio proglašen najboljim filmom godine bila je legendarna "Casablanca" 1943.

- To što ćemo imati deset nominiranih za Najbolji film omogućit će Akademijinim glasačima da prepoznaju i uključe neke fantastične filmove koji se često pojavljuju u drugim kategorijama za Oscara, ali su bili istisnuti iz utrke za najvišu nagradu – dodao je Ganis.

Reakcije na tu vijest već su podijeljene; dok neki filmski stručnjaci tvrde da će konkurencija time biti razvodnjena, i glasovi tako "posijani" na više strana da će to omogućiti i nekim lošijim filmovima da osvoje nagradu, drugi smatraju da je dobro da više filmova bude u utrci, i da će to i doprijnijeti gledanosti same dodjele, koja je već godinama sve manja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije