Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gruntovčani

Dudek i njegova Regica sele se na kazališne daske

Foto: arhiva vl
VL
Autor
Denis Derk
25.07.2019.
u 12:03

Na sceni zagrebačkog Kerempuha iduće godine oživjet će legendarni likovi Dudeka i Regice iz Kerstnerovih i Golikovih “Gruntovčana”, jedne od najpopularnijih serija Televizije Zagreb. Fragilnog Draša Katalenića Dudeka, kako neslužbeno doznajemo, trebao bi glumiti zagrebački glumac Matija Šakoronja, koji će tako naslijediti Martina Sagnera, a njegovu muškobanjastu i ratobornu bračnu družicu Regicu rođena Zabočanka Mirela Videk Hranjec, koja će nastupiti u ulozi koja je proslavila Smiljku Bencet. Šakoronja i Mirela Videk Hranjec članovi su Kerempuhova odličnog glumačkog ansambla kojima kajkavski mentalitet presudan za uspjeh televizijskih “Gruntovčana” ne bi trebao predstavljati problem. Režije i adaptacije TV serije (čiji je scenarij objavljen i u knjizi genijalnog Mladena Kerstnera čiji se primjerci mogu nabaviti na Njuškalu) prihvatio se Boris Svrtan, koji bi u predstavi trebao glumiti jednog od glavnih negativaca, i to Cinobera (čuveni pohlepni i beskrupulozni Tetec kakvog svi mi zapravo imamo u svojim bližim ili daljnjim obiteljima) kojeg je nenadmašno odglumio Zvonimir Ferenčić.

Na pozornici Kerempuha, na kojoj je pet godina svoje glumačke karijere odslužio i Martin Sagner, glumit će još i Josip Brakus, Hrvoje Kečkeš, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Nina Erak-Svrtan, Filip Detelić... objavljeno je na webu kazališta iz kojeg ne žele više govoriti o ovoj produkciji prije konferencije za novinare na kojoj će najaviti cijelu novu sezonu u kojoj će scensku adaptaciju doživjeti i kolumne Viktora Ivančića o Robiju K.

O Kerstnerovim i Golikovim “Gruntovčanima” napisano je mnogo tekstova i izrečeno puno superlativa, a serija se stalno reprizira te i dalje ima visoku gledanost. Kerstnerovi živopisni i autentični likovi mahom siromašnih seljana iz izmišljenog podravskog sela Gruntovca postali su amblematski likovi kajkavskog sela i pasivnog, “trpečeg” mentaliteta. Dudek je tako postao suvremeni pandan Krležinu Petrici Kerempuhu i ušao u jezik svakodnevice kao sinonim za malog, poštenog i nesnalažljivog čovjeka kojeg iskorištavaju prodorni i agresivni pojedinci kojima ni religija, ni ideologija, ni društveno shvaćanje moralnosti ne mogu stati na kraj.

Iako je dramski pisac i scenarist, Kerstner je napisao 200 humoreski, pet TV i pedesetak radijskih komedija te nekoliko kazališnih komedija, a najpoznatiji je ostao upravo po “Gruntovčanima” u kojima se poklopilo sve: scenarij, režija, glazba, scenografija, kostimi, atmosfera, društveni kontekst i gluma. Kada je 1999. Večernji list dodjeljivao Milenijske ruže, čitatelji su za najbolju TV seriju 20. st. izabrali baš “Gruntovčane”.

Komentara 1

PS
popevke sAm slagal
13:34 25.07.2019.

Zakasnili s predstavom 40 godina. Samo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije