Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atrakcija

Dubrovnik predstavlja legendarni portret Afganistanke Sharbat!

mccurry_nnn_kul_040512-1
arhiva
04.05.2012.
u 18:00

Umjetnička galerija Dubrovnik izlaže čak 160 McCurryjevih fotografija većeg formata. Izložba traje samo do 17. lipnja

“To je svakako najupečatljivija slika koju smo ikad objavili”, rekao je William Allen, glavni urednik National Geographica, govoreći o slavnoj snimci jednog od najznačajnijih suvremenih svjetskih fotografa Amerikanca Stevea McCurryja: portretu afganistanske djevojčice iz 1984. godine. Portretu je iznova odana počast kad je 2001. objavljen na naslovnici posebnog izdanja National Geographica sa sto najboljih fotografija u povijesti časopisa.

 Nije joj zapisao ime, ali...

 McCurry je fotografiju snimio u izbjegličkom šatoru u Pakistanu. Odmah je uočio djevojčicu nevjerojatno prodornih zelenih očiju. Snimio ju je, ali joj ime nije zapisao. Postala je to jedna od najutjecajnijih slika druge polovice 20. stoljeća! – Mogu shvatiti zašto su ljudi dirnuti njom – ispričao je McCurry – ona je tajanstvena, dvoznačna. Lijepa je, ali uznemirena. Ustrajna je, u njoj ima snage. Siromašna je, ali ne stidi se. To je slika kojoj se možete uvijek iznova vraćati...

 I film o potrazi za njom

 Sada dolazi na zid Umjetničke galerije Dubrovnik! U subotu se otvara uz izložbu još 160 McCurryjevih fotografija većeg formata naziva “Trenutak nezaštićenosti”! U izložbu je uključen i film “Potraga za afganistanskom djevojčicom” iz 2002. godine, koji dokumentira McCurryjevu potragu i novi susret sa svojim proslavljenim modelom 18 godina kasnije. Doznao je: ime joj je Sharbat Gula. Deset je sati putovala da se iznova sretnu. Udala se za pekara, pretrpjela smrt djeteta, sada je sretna majka, a za novo slikanje navukla je burku koju sa 13 godina, kad je nastao legendarni portret, nije morala nositi.

 McCurryjev talent dopunjen školovanjem na Koledžu za umjetnost i arhitekturu pensilvanijskog sveučilišta, osigurao mu je budućnost i reputaciju veću od “one hit” fotografa. Fantastični su njegovi fotozapisi s Tibeta, koje je nepravedno zasjenila mala Afganistanka. Jurio je kao lud da snimi rušenje newyorških \"blizanaca\". Bio je uvijek tamo gdje je trebalo!

Komentara 1

FR
Fritza
19:02 04.05.2012.

Te oči ... Toliko fascinantne da se čovjek samo utopi u njima. Zagledajte se u te oči i možda pronađete i svoju dušu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije