Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sraz turizma

Dubrovačke ljetne igre gube bitku s bučnim terasama

16.08.2017.
u 08:52

Još je Držić opisao grad u kojem je dukat car i gospodar, kaže redateljica Ivica Boban

Prva izvedba “Gospode Glembajevih” na Dubrovačkim ljetnim igrama u predivnim prostorima Umjetničke galerije skoro je minirana glazbenom bukom koja je duboko u noć dopirala s obližnje hotelske terase. Dubrovnik, grad kulture čiji ljetni festival ima dugogodišnju tradiciju, a čiji su glavni adut i što se dramskog i što se glazbenog programa tiče ambijentalne izvedbe, već dulje vrijeme gubi utrku s ushuktalom turističkom industrijom. Hoće li stoga turizam, koji u grad dovodi na tisuće neobuzdanih partijanera, ugroziti i samu opstojnost Dubrovačkih ljetnih igara, ali i drugih sličnih festivala poput Splitskog ljeta?

Direktorica ne odustaje

– Činjenica je da produkcije na otvorenim gradskim prostorima realiziramo u otežanim uvjetima zbog rapidnog rasta ugostiteljskih i drugih turističkih djelatnosti. Zadnje dvije godine to je dosegnulo vrhunac, a ovogodišnje izvedbe “Gospode Glembajevih” u Umjetničkoj galeriji eklatantan su primjer s kojom se razinom buke nosimo. No, Igre ne smiju odustati. Grad je inspirativan umjetnicima i u suradnji s redateljima ipak uspijevamo pronaći adekvatne lokacije i izvan gradske vreve, a sjajan primjer toga je ovogodišnje postavljanje opere “Orlando” u klaustru Benediktinskog samostana na otoku Lokrumu. Uz to, i Igre kao producent uspijevaju pronaći naslove, poput lanjske “Kafetarije”, koji se uspješno mogu postaviti i u samo srce grada, na Stradun. Bez vlastitih produkcija koje nastaju u ambijentu izgubilo bi se značenje festivala pa su pozitivne najave nove gradske javne uprave o većoj kontroli ugostiteljskih aktivnosti – veli, uz dosta optimizma, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo-Bogdanović.

I naša proslavljena violončelistica Monika Leskovar bila je iznimno zadovoljna uvjetima za svog koncerta s gitaristom Petritom Çekuom u Kneževu dvoru.

– Kada su se zatvorila vrata dvora, tišina je bila potpuna, što nam je omogućilo potrebnu koncentraciju – rekla je Monika Leskovar.

No, redateljica Ivica Boban, koja je svojedobno svoju “Četvrtu sestru” režirala na polusrušenoj recepciji premještenog hotela Belvedere, dosta se pomučila oko lokacije za ovogodišnju predstavu “Viktorija od neprijatelja”.

– Jedino mjesto u kojem se može igrati u miru je park Muzičke škole koji je zaštićen od buke ovog grada koji je pretrpio invaziju turista i restorana i kafića. Danas se događa ono što Držić kaže, dukat je car i gospodar – veli Ivica Boban ocjenjujući da su zajednica i opće dobro postali izlizana riječ.

– Mislim da je samo pitanje vremena kada će silom prilika i Dubrovačke ljetne igre i Splitsko ljeto biti premješteni s predivnog okoliša samih gradova jer je turizam nužno požderao taj intimni dio, tu suptilnost i tišinu koja je potrebna i za probe i za predstave – dodaje ovogodišnji dubrovački Leone, glumac splitskog HNK Mijo Jurišić.

Upitna zaštita UNESCO-a?

I kako nadležni mogu pomoći jadranskim ambijentalnim festivalima koji su nastajali u neka potpuno druga vremena, kada je, čini se, društvo ipak više cijenilo umjetnost i kada su bili dominantniji neki drugi kriteriji? Neslužbeno se može čuti da bi program festivala trebalo precizirati dovoljno rano, kako bi se ugostiteljima na vrijeme moglo uvjetovati da u blizini izvedbenih lokacija utišaju glazbu. Izgleda da u Dubrovniku, što se tiče nove gradske uprave, doista postoji volja da se takve odredbe ugrade u Pravilnik kojim se uređuje dodjela javnih prostora, jer posao gradonačelnika i njegovih službi doista ne može biti samo gledati gdje se može ugurati još koji stol i to dobro naplatiti. Naravno, Dubrovnik treba i adekvatnu koncertnu dvoranu iako je svima jasno da ni najmodernija dvorana neće zamijeniti čarobnu atraktivnost Kneževa dvora, mjesta kao stvorenog za solističke recitale i komorno muziciranje.

Ove bi jeseni ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, i sama Dubrovčanka s diplomom violinistice, trebala organizirati sastanak o budućnosti Dubrovačkih ljetnih igara. U kuloarima se spominje čak i mogućnost razmatranja nekog novog, priličnijeg termina i koncepta koji ne bi obuhvaćao (samo) dva najposjećenija ljetna mjeseca kada turisti doslovno opsjedaju grad koji još uvijek uživa zaštitu UNESCO-a iako se zbog nesnosnih gužvi i ta zaštita dovodi u pitanje.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije