Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesna sezona HNK

Dubravka Vrgoč: "Imamo plan A i plan B, kazalište neće stati s radom"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/10
07.09.2020.
u 10:31

Ciklusom Ljetne večeri HNK u Zagrebu i programom Mediteranska noć započela je 160. kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ciklusom Ljetne večeri HNK u Zagrebu i programom Mediteranska noć započela je 160. kazališna sezona središnjega nacionalnog teatra, koji je u svojoj povijesti proživio brojne dramatične trenutke, rat i politička previranja, a sada se kao i čitav svijet nalazi pred novim, pandemijskim testom.

– Krenuli smo kao da je sve normalno, a to znači da ćemo gostovati svugdje gdje smo pozvani i da ćemo nastojati održati repertoar koji smo si zadali, a sve što ćemo morati mijenjati, mijenjat ćemo po putu. To je plan A, ali spreman je i reducirani plan B koji uključuje manje i prilagođene forme uz veći broj izvedbi, ako to bude potrebno – pojasnila je intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč. Najavila je i održavanje Festivala svjetskog kazališta na kojem će gostovati predstave “Sreća” Pippa Delbona, zatim “Sylvia” u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa i režiji Fabricea Murgije, pa “Obitelj” švicarskog redatelja Mila Raua, dok je za prosinac najavljen dolazak plesne kompanije Peeping Tom s predstavom “Dijete”.

1/10

Prvi premijerni naslov na redovnom repertoaru bit će “Kafka na žalu” prema djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, a posebno je zanimljiva najava drame “Genijalna prijateljica” prema hit-romanima Elene Ferrante u režiji Paola Magellija!

– To je rezultat više od godine i pol pregovaranja oko autorskih prava, a nakon National Theatera u Londonu druga izvedba ‘“Genijalne prijateljice” u svijetu uopće. Ta premijera objedinjuje ono što pokušavamo već godinama: spojiti dvije možda nespojive stvari – elitizam umjetničkih praksi s jedne strane i, s druge, široku popularnu platformu – rekao je ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina za studeni je najavio premijeru baleta “Ponos i predrasude” prema romanu Jane Austen u adaptaciji, koreografiji i režiji Lea Mujića, prvotno planiranu u ožujku.

Ravnatelj Opere HNK Marcello Mottadelli naglasio je da operne izvedbe u novim okolnostima najviše podliježu prilagodbama, a pozitivnu poruku publici namjeravaju poslati već 15. rujna, izvedbom “Seviljskog brijača” Gioachina Rossinija. Prva operna premijera zakazana je za 23. listopada, a radi se o obnovljenoj Bizetovoj operi “Carmen”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije