Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Dubravka Šeparović-Mušović: Svi se okreću kad nosim "zmiju"

'17.03.2011., Zagreb - Dubravka Separovic, operna diva, clanica Opere HNK u Zagrebu.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/4
21.03.2011.
u 23:06

Ususret subotnjem Parsifalu u zagrebačkom HNK troje kreativaca govori o međusobnoj suradnji na ovoj slavnoj Wagnerovoj operi

Čak dvadeset i dvoje gostiju iz Austrije pozvala je Gera Graf na subotnju premijeru Wagnerove opere Parsifal. Gospođa Graf je kostimografkinja, dio međunarodnog tima kreativaca, koji ovu slavnu operu postavlja na scenu zagrebačkog HNK (premijera je u subotu, 26. ožujka). U režiji Kurta Josefa i pod dirigentskom palicom maestra Nikše Bareze i uz scenografa Rudolfa Rischera, glavne uloge pjevaju John Charles Perce kao Parsifal i Dubravka Šeparović-Mušović kao Kundry.

Kriva je Kundry

A upravo je buduća Kundry "odgovorna" za zanimljivu kreativnu suradnju koja nastaje u sklopu opsežnih priprema za operu, muzika koje traje četiri sata i petnaest minuta, dok je vrijeme cjelokupne opere punih pet sati, pa će i subotnja premijera biti u 17 sati. Dubravka Šeparović-Mušović je, naime, velika ljubiteljica nakita koji stvara kipar Ivan Midžić, a sada će pomno izabrani komadi tog nakita krasiti i kostime njene Kundry:

– Kada sam vidjela prvu Ivanovu ogrlicu, rekla sam: "Ovo hoću!", a nakon što sam ga upoznala, shvatila sam da zapravo imamo isti pristup nakitu – neka je to jedan komad, ali neka je poseban i jedinstven – kazuje Dubravka Šeparović-Mušović, koja je postala i zaštitno lice Midžićeva nakita. Sa smijehom kaže kako joj mlađi sin slaže kombinacije i jako se ljuti ako, primjerice, uz ogrlicu ne stavi i odgovarajuću narukvicu.

A kada su počele pripreme za Parsifala, u njenoj je glavi rođena ideja da bi Kundry trebala nositi baš taj nakit. Upoznala je Ivana s Gerom Graf, a slavna je austrijska gošća "pala" na prvi pogled.

Zagreb kao dom

– Na prvom radnom sastanku pitala sam Dubravku kakvu to ogrlicu nosi, a ona je odmah obećala upoznati me s kreatorom. Koliko mi se svidio njegov rad, vidite na meni (gospođa Graf je na našem susretu nosila Ivanovu ogrlicu i naušnice), a kada sam vidjela kakve velike i izuzetno skulpturalne komade radi, bilo mi je jasno da su idealna dopuna mojih kostima – kaže Gera Graf ne skrivajući svoje oduševljenje Zagrebom i ekipom s kojom radi.

Za cijelo vrijeme razgovora Ivan Midžić se samozatajno smješkao, očito ponosan na tretman koji je dobio njegov rad. Za fotografiranje nakit je izvađen iz posebnog spremišta u HNK gdje ga pomno čuvaju, a za kipara iza kojeg je već i izložba u MSU ovo je iskorak u novi način prezentacije njegova rada. Teatralnost, uočljivost, sklad forme i materijala i do sada su bili odlike Midžićeva nakita. Sada su oni i dio bajkovite i mistične priče o potrazi za Svetim gralom. Na pitanje smetaju li joj ti veliki metalni komadi dok pjeva, Dubravka Šeparović-Mušović odmahuje glavom:

– Nimalo. To se ni u kojem slučaju ne smije dogoditi. Uz prvi kostim imam manju ogrlicu, a ovu, ja je zovem zmijom, nosim u zadnjem prizoru u kojem ne pjevam. No, nema osobe koja se za njom ne okrene.

Komentara 5

KA
Karla
11:43 22.03.2011.

Nadam se da će opera biti otvorena i za široko gledateljstvo jer to zaista želim pogledati i poslušati! Samo da ulaznice ne budu preskupe!

JB
josip broz
12:19 22.03.2011.

22.03.2011. u 10:54h Juda ben Tudum je napisao/la: *** deleted by admin *** ________________ eh juda, ni ovdje ti nista o holokaustu, iljadu ti holokausta tvoje babe.

DA
danijel911
14:49 22.03.2011.

Poštovana autorice članka, režiser predstave zove se Kurt Josef Schildknecht, izvolite provjeriti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije