Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grandiozna izložba

Dubravka Rakoci - priča o čudu koje boja stvara u dijalogu s prostorom

Dubravka Rakoci Gliptoteka
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
11.03.2014.
u 15:55

Gliptoteka HAZU ugostila poznatu umjetnicu, na njenoj dosad najvećoj izložbi, nazvanoj G1, koja se prostire na čak tisuću četvornih metara

– Priča je to o slikarstvu kao odnosu boja koje su uvijek u paru, djeluju jedna na drugu i stvaraju oblike putem međusobnog dijaloga – kaže Dubravka Rakoci čija je dosad najgrandioznija izložba “G1” otvorena sinoć u Gliptoteci HAZU.

Tisuću je četvornih metara Gliptotekine Galerije I. tvrtka Samoborka obojila u duboko plavo, uklapajući uzduž u poludijagonali ljevkasti, intenzivno narančasti dio boje. Čini se kao da je balon s plavom bojom napuhavan sve dok se nije raspuknuo i prilijepio za sve dijelove Galerije I. Potom je uslijedio narančasti dio.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Zadatak je bio: što i kako s bojom u prostoru – govori autorica, izuzetne inozemne karijere, čije su radove vidjeli London, Berlin, Italija, Južna Amerika, Mađarska, Austrija... Poznata je po svojim kružnim plohama velikih dimenzija koje su u dijalogu s galerijskim zidnim plohama, uz pomoć boje i preklapanja, stvarale uvijek nove.

– Sada je prostor sugovornik boje koja se na površini širi kružno, a u prostoru poput kugle u pravilnoj progresiji. Ako se u prostor ulazi s bojom, daju se čuda napraviti. I ja sam htjela napraviti jedno malo čudo za sebe. I vidjeti koliko je boja moćna – otkriva D. Rakoci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije