Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmaši reagirali:

'Državni ured za reviziju daje faraonske ovlasti ministru kulture'

Hrvoje Hribar danas je podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
06.02.2017.
u 12:37

Udruge poručuju da pozdravljaju ukazivanje na nepravilnosti, ali i upozoravaju na dijelove Izvješća kojima Državni ured, kako kažu, "ozbiljno prekoračuje svoje ingerencije"

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatska udruga producenata (HRUP) reagirali su danas na Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji u HAVC-u te najavili da će Saboru uputiti zamolbu za interpretacijom dijelova Zakona kojima "Državni ured za reviziju daje faraonske ovlasti ministru kulture".

Udruge poručuju da pozdravljaju ukazivanje na nepravilnosti, ali i upozoravaju na dijelove Izvješća kojima Državni ured, kako kažu, "ozbiljno prekoračuje svoje ingerencije". DHFR-u i HRUP-u je sporna konstatacija da "nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva pridonijeti razvoju hrvatske kulture.

"Državna revizija ovom konstatacijom pridaje sebi pravo estetskih i umjetničkih prosudbi, što je posve izvan prirode i ingerencije takve institucije. Kakve bi to pokazatelje trebalo podastrijeti Državnom uredu za reviziju da bi ono moglo ocijeniti relevantnost spomenutih projekata? Izdiže li se ovom rečenicom Državni ured izvan svojih zakonskih ovlasti? Računovodstveno i knjigovodstveno dokazivanje dosega hrvatske kulture, u ovom slučaju hrvatskoga filma, čiju su kvalitetu prepoznale najeminentnije i najrelevantnije svjetske filmske institucije i priredbe, čin je bez presedana koji bismo jedino mogli opisati Krležinim naslovom – Na rubu pameti", stoji u priopćenju.

Također upozoravaju na dio Izvješća kojim se u kinematografiju, kažu, praktički uvodi politička kontrola.

"Državni revizor kao nepravilnost izdvaja sve ugovore iznad iznosa od 200.000 (dvjesto tisuća) kuna jer ih nije potpisao ministar kulture. Dosadašnji ministri, ravnatelji i upravni odbori su praksu potpisivanja ugovora iznad 200.000 kuna primjenjivali samo na sredstva za operativni rad Centra, a ne na sredstva za filmove. Kako su svi ugovori za produkciju filmskih djela iznad 200.000 kuna, Državni ured za reviziju dakle sugerira uvođenje prakse po kojoj se ni jedan film u RH neće moći snimiti bez odobrenja Vlade. Time se ruše i poništavaju dugogodišnji napori da se kinematografija uspostavi kao neovisan sustav odvojen od politike te bi u stvarnosti značilo povratak soc-komunističkom modelu upravljanja filmom u kojemu nema mjesta umjetnosti koju nije odobrila vlast. Takvo čitanje zakona može imati nesagledive posljedice i dokinulo bi neovisnost hrvatskoga filma te ugrozilo sadržaj članka 69. Ustava RH: Jamči se sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva", stoji u priopćenju.

>> Državni ured za reviziju dao nepovoljno mišljenje o radu HAVC-a

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:16 06.02.2017.

Udruge se navikle isisavat novac poreznih obaveznika onako po "potrebi". Nadam se da je to prošlo svršeno vrijeme.

DS
ds
13:50 06.02.2017.

Vidi,vidi,nismo dugo trebali čekati,sisavci se pobunili.

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
14:35 06.02.2017.

Vratiti Hasanbegovica za ministra kolikoje nina dobila glasova na izborim ? stoje sa pupijem on podrzava ninu i srboju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije