Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAŽBA S VETOM

Država polaže pravo na slike Kraljevića, Ivekovića i Šašela

spo_drazba.jpg
Foto: Mišo Lišanin
14.03.2008.
u 23:47

Na prvoj se velikoj dražbi Galerije Grubić prodalo svega pet od 60-ak slika iako je atrij Muzeja Mimara u petak navečer bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a još stotinjak ljudi je stajalo.

Svjetskih 20 posto
– Prodaja je bila unutar naših očekivanja. Čudi me da Kopač ili Uzelac nisu prodani jer je riječ o uistinu dobrim djelima i povoljnim cijenama. To svjedoči da nemamo pravu aukcijsku publiku – rekla je nakon aukcije Jasna Mrakovčić, suvlasnica galerije Grubić.

– Ni na svjetskim se dražbama ne proda više od 20 posto ponuđenih djela. Zadovoljan sam odazivom ljudi. Javljaju se jer nisu znali kome bi ponudili slike, bojali su se prijevare. Dva su nam Kraljevića ponuđena na prodaju. Imali smo čak devet umjetničkih djela koja imaju status kulturne baštine – bio je zadovoljan galerist Damir Grubić.

Za tri od njih devet – Miroslava Kraljevića, Otona Ivekovića i Jakova Šašela – stigao je i dopis Gradskog zavoda za zaštitu spomenika s vetom da se ne prodaju jer je riječ o nacionalnom dobru, pa su uoči aukcije povučeni iz ponude.

Za pet djela Mate Celestina Medovića, Slavka Kopača, Maksimilijana Vanke i Ive Lozice provest će se, poručuju iz Zavoda, detaljna valorizacija radi utvrđivanja svojstva kulturnog dobra, zaštite umjetnine i zabrane trajnog iznošenja iz Hrvatske.

Kuvertirane ponude
Za sliku Michaela Stroya nije bilo zainteresiranih javnih institucija koje bi imale pravo prvokupa, pa se slika mogla prodati, ali Galerija Grubić bila bi obvezna dostaviti Zavodu za zaštitu spomenika podatke o novom vlasniku.

Kuvertiranim su ponudama prodane “Marina” Gabrijela Jurkića za 40.000 kuna i “Pejzaž” Mirka Račkog za 25.000 kuna. Slika “Sv. Juraj/Krunidba Sv. Marije” pavlinskih slikara kupljena je za 38.000 kuna, “Gromače” Otona Glihe za 22 tisuće kuna i “Prozor” Ivana Andrijanića za 6000 kuna. Ova posljednja ujedno je bila i jedina slika za koju se doista licitiralo.

– Glihu sam kupio jer mi je slika zanimljiva, a nemam ni jedno njegovo djelo. Volim umjetnine, kupujem i po galerijama i po aukcijama, ali ne prečesto – kazao je kupac koji je želio ostati anoniman.

– Slika nije za mene. Uzela sam je za prijatelja koji nije mogao doći na aukciju – rekla je Danica Gregurić koja je dignula svoj aukcijski broj 10 za djelo pavlinskih slikara.
– Slike su uistinu odlične. Došao sam jer je to prva tako velika i ozbiljna dražba kod nas – komentirao je dinamovac Davor Vugrinec, poznat kao ljubitelj umjetnosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije