Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN DVORANE LISINSKI

Na Gradu i građanima je da pokažu trebaju li hram glazbe

28.12.2017.
u 15:44

Glavni događaj Dana dvorane 29. prosinca bit će Mađarska noć uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ive Lipanovića

– Nastup Ivana Repušića, Aljoše Jurinića i Simfonijskog orkestra Berlinskog radija u ciklusu Lisinski subotom 10. veljače 2018. bit će na neki način kruna sezone – odgovara nam oduševljeno Dražen Siriščević na pitanje kojem se koncertu u Lisinskom najviše veseli u sljedećoj godini.

Pravi pothvat

– Ne znam kad se dogodilo u povijesti dvorane da je došao jedan naš dirigent s orkestrom s kojim vani radi i da još taj orkestar prihvati mladog hrvatskog umjetnika kao solista. To je organizacijski, financijski i umjetnički pothvat – objašnjava ravnatelj Lisinskog i dodaje kako se u vrhunski umjetnički domet tog koncerta možemo kladiti. Financijska strana još uvijek je malo neizvjesna, što Siriščevića dovodi i do stvari koje su mu se u godini koja je iza nas najmanje svidjele.

– Zavladala je nekakva apatija i nezainteresiranost publike za sjajne programe koje nudimo – govori Siriščević, vječiti optimist koji si je ovaj put, što je za njega potpuno netipično, dopustio izraziti i razočaranje.

– Publika koja dođe čuti svjetske operne zvijezde bude oduševljena i svaki koncert završi ovacijama. Ali čim se najavi sljedeći koncert, počinje velika borba za prodaju svake ulaznice. Cijene se nekima sigurno čine visokima, ali one su i dalje tri puta niže nego za nastupe tih istih umjetnika u Beču i izrazito niske u odnosu na troškove dvorane. Mi te cikluse organiziramo isključivo vlastitim sredstvima, onim što sami zaradimo – kaže Siriščević o ciklusu Lisinski arioso koji već tri sezone dovodi u Zagreb najveća imena svjetske operne scene. Najveće razočaranje bio mu je gotovo nikakav interes i medija i publike za novi ciklus Gaudeamus posvećen vrhunskim mladim inozemnim i hrvatskim glazbenicima.

– Sve smo pokušali. Doveli smo recentnog pobjednika Chopina i s njim sjajnog mladog hrvatskog umjetnika iz Beča Luku Ljubasa, pobjednika Humla. Najveće su razočaranje đaci i studenti koji nisu pokazali gotovo nikakav interes iako smo za njih osigurali posebne popuste i izrazio jeftine ulaznice, a i inače za svaki naš koncert sve preostale ulaznice u posljednja dva sata prije početka studentima i učenicima prodaju se za deset kuna. A onda naše blagajnice još gledaju kako student kupi tu jeftinu ulaznicu i da je svojoj baki ili djedu koji odu na koncert, a on drugim putem – govori Siriščević. Obrazovni sustav i medije drži najodgovornijima za odgoj novih naraštaja publike, a dodatno ga ljute oni koji prigovaraju zbog popularnih i komercijalnih programa u Lisinskom, a sami ne dolaze i ne kupuju karte za onu glazbu koja je, barem tako tvrde, po njihovu ukusu.

– Ja sam vječiti optimist, ali optimizam me, priznajem, u posljednje vrijeme počeo malo napuštati. Ja sam odgovoran za poslovanje ove kuće i ne mogu si dopustiti da kraj godine dočekamo s gubicima zato što ja imam ambiciju da Zagreb bude europska glazbena metropola. Ne bude li interesa i ne pokaže li se da je to ambicija i ovoga grada i njegovih građana, onda ću i ja svoje osobne želje i ambicije morati svesti u neke manje okvire – kaže Siriščević.

Lisinski je u 2017. godini prošao i kroz spajanje s ugašenom Koncertnom direkcijom Zagreb. Umjesto naglašavanja na taj način preuzetih financijskih gubitaka, koji se uz pomoć Grada korak po korak saniraju, Siriščević ističe dobitak u ljudima.

Treba hitna sanacija

– To su sve vrijedni i iskusni profesionalci. Zahvaljujući tom pojačanju u stanju smo raditi još ambicioznije i brojnije projekte – kaže Siriščević, ali upozorava da će Zagreb već u dolazećoj 2018. godini morati pokazati koliko drži do svoga hrama glazbe. Prokišnjavanje je samo jedan od tehničkih problema koji zahtijevaju hitnu sanaciju i temeljitu obnovu. Ipak, razgovor završava u vedrom tonu jer već večeras, 28. prosinca, na pozornici Lisinskog dogodit će se koncertna eksplozija na svečanom koncertu dosadašnjih dobitnika Nagrade Ivo Vuljević i proglašenje tridesetog dobitnika, upravo spomenutog Luke Ljubasa. A sutra, 29. prosinca, Lisinski slavi svoj rođendan. Za Dan dvorane ipak se još uvijek traži karta više, a ove godine glavni je događaj Mađarska noć u kojoj će, uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Ivu Lipanoviću, čardaše pjevati naša sjajna sopranistica Lana Kos, a Liszta svirati mladi pijanistički virtuoz Ivan Krpan.

1/0

Komentara 2

DU
Deleted user
22:25 29.12.2017.

u pokradenoj(dug cca 8,5 milijuna kn) i propaloj koncertnoj direkciji zagreb sve sami profesionalci???druže pofuk šta nisi pita bivšeg ravnatelja btw kriminalca josipa nalisa ko je pokra tu ustanovu??inače ćovik ima potvrđenu optužnicu za advent bundek..tu je još jedna moralna vertikala društva tedi lušetić začinjeno sa mikijevin prijateljem antunovićem.šjor siriščević pazite na savjete šjora nalisa i da ne prećerate..ovaj ipak(ne) zna ukrast jer je uhvaćen s prstićima u pekmezu

SC
schiller
21:08 01.01.2018.

Niste se možda zapitali da g. Siriščević ne podcjenjuje zagrebačku publiku i nudi joj osrednje programe za visoku cijenu? Za Dan dvorane Čardaš u izvedbi "svjetske primadone" kojoj je glavni angažman sezone onaj u Grazu, ili Pogorelić koji je zadnjih godina non stop nastupa u Hrvatskoj, pritom se uigravajući na pozornici dvorane u pauzi koncerta. Događaj sezone radijski orkestar iz Berlina, poznat prije svega po izvedbama suvremene glazbe, uz hrvatskog dirigenta i solista? Prema najavi direktora dvorane, očekivalo bi se najmanje Berlinsku filarmoniju i Simona Rattlea uz Daniila Trifonova ili nešto u sličnom rangu. Nadalje, Moskovski cirkus na ledu? Kakve to veze ima s koncertnom dvoranom? - to je program primjeren Domu sportova ili Areni. Zašto se uporno forsiraju operni izvođači? Lisinski je KONCERTNA dvorana, a ne OPERNA ustanova. Svaka čast imenima, ali zar je prigodno da Elina Garanča održi recital u dvorani od skoro 2000 mjesta uz klavirsku pratnju, a ne orkestralnu? To je program primjereniji HGZ-u. G. Siriščević spominje apatiju i nezainteresiranost. S druge strane, koncerti ZG Filharmonije su puni. Dakle, programi koje organizira sama dvorana Lisinski su gubitaši, a to je znak da s organizacijom nešto nije u redu. Možda bi Dvoranu trebalo prepustiti nekome tko zna izabrati program i izvođače sukladno namjeni dvorane i potrebama zagrebačke publike, a ne raditi hram cirkusa, zabave i narodnjaka. I još za sve okriviti publiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije