Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet Šenoinih filmskih priča

Dramski program HTV-a priprema povijesni spektakl na tragu 'Hrabrog srca'

Domagoj Burić
import
23.10.2008.
u 18:08

Još jedan velik projekt HTV-ova Dramskog programa! Pri završetku su, naime, pripreme za snimanje domaćega povijesnog spektakla prema romanu Augusta Šenoe “Čuvaj se senjske ruke”. Roman obrađuje povijesna zbivanja s početka 17. st., kad je Senj bio pod austrijskom vladavinom. Pregršt likova iz različitih geografskih i socijalnih miljea znači da će, uz scenografa, pune ruke posla imati i kostimograf – Tonči Vladislavić!

Hrvatski “Braveheart”
– Ako je Mel Gibson od male irske literature mogao napraviti “Braveheart”, mi od Šenoe možemo napraviti i te kako atraktivnu ekranizaciju – tvrdi redatelj Dejan Aćimović.

– Dakako, raskošna će kostimirana ekranizacija hrvatskoga klasika koštati, ali to će se višestruko naplatiti u emitiranju – kaže urednik HTV-ova Dramskog programa Dražen Siriščević. Istaknuo je HTV-ovu dužnost – da gledatelje upoznaje s našom kulturnom baštinom.

Posebice stoga što od Vrdoljakovih “Glembajevih” i “Zagrljaja” te Schmidtova “Đuke Begovića” i Galićeva “Tuđinca” s početka 90-ih HTV nije snimao drame prema hrvatskim klasicima, a jedina velika dramska serija bila je “Duga mračna noć”.

– Serijal nije na tragu “Ville Marije” ili “Ratkajevih”. Riječ je o pet zasebnih i ozbiljnih filmskih priča koje idu upravo protiv struje kostimiranih sapunica – objasnio je Siriščević i kroz smijeh najavio da gledateljima napokon želi ponuditi nešto trajnije od “sapuna”.

– To ozbiljno, izvrsno napisano, filmično djelo na najprofinjeniji način govori o poštenju, dostojanstvu i junaštvu, ljudskim osobinama koje su odavno zaboravljene. Živimo u vremenu kada bi i te kako trebalo gledatelje podsjetiti da, držeći se tih principa, možemo jako lijepo živjeti. A upravo o tome govori Šenoa – kaže Aćimović, koji nije želio otkriti s kojim glumcima pregovara o glavnim ulogama.

Zvijezde napokon glume
No, naglasio je da Hrvatska ima vrsnih glumaca prepoznatih i u svijetu. S osobitom će se pozornošću birati glavne ženske uloge jer ih u “ratničkom” romanu zapravo ima malo pa tu “ne smije biti pogrešaka”, a riječ je o dvije ženske uloge iz dvije ljubavne priče kojima je protkan roman.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije