Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o smjeni

Drama iz HNK Split preselila se u Banovinu, sudbina intendanta Šestana neizvjesna

Milan Sabic/PIXSELL
26.04.2022.
u 11:37

Splitski intendant optužen je za namještanje sumnjivog ugovora maestru Juri Bučeviću iz Kerumove stranke

Ni u najluđim snovima ovakav se scenarij nije mogao zamisliti: danas bi se trebala održati posljednja sjednica splitskog Gradskog vijeća uoči njegova raspuštanja zbog predstojećih lokalnih izbora na kojoj bi se, očekuje se, kao dopuna dnevnog reda uvrstio zahtjev Kazališnog vijeća HNK Split za smjenu intendanta Srećka Šestana i imenovao vršitelj dužnosti.

No, u međuvremenu, u ponedjeljak su oni iz redova HDZ-a podnijeli ostavku na dužnost u Gradskom vijeću i najavili da neće doći na posljednje zasjedanje lokalnog parlamenta poručujući da ostavljaju vladajućima da donesu odluke kakve god žele, a da oni u tome neće sudjelovati. To u igri ostavlja programsku koaliciju i Kerumov HGS, a kako saznajemo, članovi programske koalicije sutra se ipak planiraju pojaviti u punom sastavu i izglasati smjenu Srećka Šestana. Igor Stanišić iz HGS-a na to poručuje kako će biti riječ o nezakonitoj, političkoj smjeni i da će Šestan moći pravdu utjerati sudskim putem.

Vratimo se teatru: Kazališno vijeće HNK Split nije prihvatilo programsko i financijsko izvješće za prošlu godinu što je zapravo prvi korak da se zatraži Šestanova smjena. Potom je iskrsnula priča o šefu Opere maestru Juri Bučeviću, odnosno javno je obznanjen aneks ugovora o radu koji mu omogućava da nakon isteka mandata Srećka Šestana dobije zaposlenje u kazalištu kao dirigent. Onda je nakon tog saznanja, barem se tako nagađa jer ne želi situaciju detaljno objašnjavati u javnosti, ravnateljica Drame književnica Marina Vujčić podnijela ostavku. Prvenstveno iz moralnih razloga, međutim nije teško zaključiti da joj je možda taj aneks ugovora o radu samo prelio ionako punu čašu. No, s obzirom na to da je intendant Šestan preksinoć na HTV-u rekao kako nije znao za njezinu ostavku i da s njom o tome još nije uspio razgovarati, Vujčić je reagirala kazavši da su se dotaknuli te teme...

Intendant Srećko Šestan uoči današnje sjednice Gradskog vijeća nije želio davati nove komentare kazavši kako možemo koristiti sve što je do jučer izjavio. Naglašavao je ponajprije da se Kazališno vijeće u superlativima izražavalo o financijskom stanju jer je dug sa 6,3 milijuna kuna uspio svesti na manje od milijun kuna. Što se tiče primjedbi da je program upitan jer nisu ostvarili zacrtano, Šestan podsjeća kako je riječ o pandemijskoj godini i da je svima poznato kako se u vrijeme COVID-19 i pod kakvim epidemiološkim mjerama u kazalištu stvaralo i radilo. Iznosi podatak da je HNK Split ipak, za razliku od drugih, ostvario 60 posto programa i uspješno realizirao i Splitsko ljeto i Marulićeve dane. Za aneks ugovora maestra Bučevića Šestan tvrdi da nije usamljen slučaj. Dodaje da ljudi kad dođu na neki mandat ostavljaju svoja dotadašnja radna mjesta te kako vjeruje da će se baš to regulirati novim Zakonom o kazalištima.

Još je nešto vrlo zanimljivo: Kazališno vijeće koje ne želi komunicirati s novinarima uputilo je prijedlog Gradskom vijeću da za v.d. intendanta imenuje Dajanu Stolić Bohnert, dugogodišnju zaposlenicu teatra, zboristicu koja je kao predstavnica Radničkog vijeća bila članica bivšeg Kazališnog vijeća.

Dok cirkus traje, a u tijeku je Festival hrvatske drame Marulićevi dani. Giulio Settimo, član Vijeća Marulićevih dana, napisao je pismo podrške Šestanu. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek također je stala na njegovu stranu, odgovorivši Settimu: "U svom kratkom reagiranju na napade koji se odvijaju zadnjih dana i koji su usmjereni protiv intendanta Šestana izrazila sam žalost što se ne gledaju rezultati i postignuća te što nema ni riječi o tome koliko je dobroga HNK Split vođen ovom upravom dao svojoj publici i umjetnicima u teškim vremenima za koja se nadam da ih ostavljamo za sobom."

Na svečanom otvaranju Marulićevih dana Marina Vujčić dobila je dugotrajne ovacije publike koja ne znače ništa drugo doli nepodijeljenu potporu njezinoj ostavci i moralu. Da nije sve najgore i najcrnje u Splitu, svjedoči "slučaj Rijeka". Novi list, naime, otkrio je da se intendantu u HNK u Rijeci ugovorom o radu garantira drugo radno mjesto nakon prestanka mandata. Zahvaljujući tom ugovoru, Marin Blažević bi, bez obzira na okolnosti u kojima mu prestaje mandat, trebao biti zaposlen na radno mjesto glavnog dramaturga riječkog kazališta. To je radno mjesto, kako piše Novi list, uvedeno 2016., u posljednjoj godini mandata Olivera Frljića na čelu HNK, ali nije nikada popunjeno.

Može se očekivati da i u drugim kazalištima i ustanovama u kulturi diljem Lijepe Naše ima ovakvih ili sličnih ugovora. Ili možda nema? U svakom slučaju oko HNK Split čekamo nastavak "serijala". Već danas imat ćemo novu epizodu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije