Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavili detalje

Dox se širi i van Zagreba, gledat ćemo 125 filmova iz cijelog svijeta

09.02.2018.
u 16:42

Festival otvara film “Preko svih granica” Marte Prus o Margariti Mamun koja je nakon osvajanja olimpijske medalje odustala od sporta

Ovogodišnji ZagrebDox održat će se od 25. veljače do 4. ožujka, a publici donosi ukupno 125 filmova u 14 programa, najavio je direktor Nenad Puhovski.

Novinarima je predstavio i programske detalje 14. izdanja festivala koji će ove godine prijeći granice naznačene u svom imenu, prikazujući filmove i u Osijeku, Rijeci i Splitu. Vratio se i program “Zagrijavanje za ZagrebDox” u kojem ćemo ove godine gledati tri prošlogodišnja festivalska hita te tri nova atraktivna ostvarenja: “Ljudsku rijeku” o izbjegličkim rutama u režiji kineskog disidenta Ai Weiweija, zatim animirani dokumentarac “Liyana” Amande i Aarona Koopa o odrastanju u Svaziju, zemlji s najvišom stopom HIV-a na svijetu, te “Kedi” turske redateljice Ceyde Torun o stotinama tisuća mačaka koje su neizostavni dio identiteta današnjeg Istanbula.

– Festival je prije svega druženje i izmjenjivanje doživljaja. Premda nisu svi filmovi ni veseli ni radosni, imamo svečanost druženja s ljudima i njihovim životima na ekranu, ali i s prijateljima s kojima te filmove gledamo u kinima – rekao je Puhovski.
Najavio je i da će ove godine na festivalu prvi put sudjelovati žiri filmskih kritičara FIPRESCI-ja, što znači da je ZagrebDox prepoznat kao kvalitetan festival.

Festival otvara film “Preko svih granica” Marte Prus o ruskoj atletičarki Margariti Mamun koja je nakon osvajanja olimpijske medalje 2016. odustala od sporta. Ugledni časopis Variety taj je film nazvao “Crnim labudom dokumentarizma” povezujući dramatičan stil poznatog filma o okrutnom svijetu baleta s dokumentarcem koji pokazuje dramatične psihičke i fizičke posljedice zahtjevnih treninga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije