Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje si bio'91?

Domovinski rat ispričan kroz sjećanja građana RH

Foto: Drago Š./Image of War/Facebook
1/4
05.06.2018.
u 19:52

Pod geslom Spremimo rat u muzej u srpnju se u centru Zagreba otvara Muzej ratne fotografije Image of War. Do 18. lipnja traje crowdfunding kampanja za prikupljanje dodatnih deset posto sredstava za prvu izložbu i otvaranje muzeja.

U vrijeme sveopće nesigurnosti kada se u vijestima o ratovima govori kao o normalnoj pojavi hvalevrijedan je projekt pod sloganom “Spremimo rat u muzej” koji se referira na jučer lansiranu crowdfunding kampanju za pokretanje Muzeja ratne fotografije “Image of War” na adresi Hebrangova 4 u Zagrebu.

Muzej Image of War posjetiteljima će prezentirati najbolje od svjetske ratne fotografije, a dio prihoda od svake ulaznice bit će namijenjen izbjeglicama i žrtvama rata. Otvaranje muzeja s društvenom misijom do 18. lipnja može se podržati na http://igg.me/at/imageofwar, a u zamjenu za potporu pojedinac dobiva povoljnije ulaznice, knjigu ratne fotografije, pa čak i mjesto na zidu muzeja. Na servisu Indiegogo za otvaranje muzeja dosad je prikupljeno 2790 dolara ili 35 posto od ciljanih 8000 dolara. Naime, kako ističu organizatori projekta:

– 90 posto sredstava za muzej već smo osigurali, ali nedostaje nam posljednjih 10 posto kako bismo finalizirali postavljanje izložbe “Rat u Hrvatskoj” i otvorili vrata muzeja ovog srpnja. Uz malo pomoći, muzej ćemo zajednički postaviti na noge.
Uz profesionalne ratne fotografije domaćih i inozemnih fotografa koji su od 1991. do 1995. fotografirali rat u Hrvatskoj, muzej će u svoju prvu izložbu uključiti i perspektivu rata kroz pogled običnih ljudi. Već nekoliko tjedana u kampanji #GdjeSiBio91 na Facebook stranicu muzeja stižu osobne priče i fotografije civila, vojnika, ali i ljudi koji su za vrijeme rata bili djeca.

– U stvaranje muzeja krenuli smo potaknuti lakoćom s kojom se u javnosti govori o ratu, kao da rat nije najveća tragedija koju pojedinac i društvo mogu iskusiti. Pojedinci nam šalju svoja iskustva iz Domovinskog rata, iskustva koja nikad nisu javno ispričana, a koja izravno govore o strahotama koje smo prošli. Vjerujem da nitko ne može ostati indiferentan na slike rata kad ih vidi ispričane iz perspektive djeteta iz Vukovara ili šibenskih civila – kaže Danilo Gregović, pokretač projekta.

Objašnjava nam da će muzej usko surađivati i s drugim sličnim muzejima u zemlji i inozemstvu, poput muzeja ratne fotografije War Photo Limited iz Dubrovnika, Galerije 11/07/95 iz Sarajeva, Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari te Muzeja vojne i ratne povijesti Pakrac.

– Važno je podizati svjesnost kako bismo mogli kritički promatrati svijet oko sebe i prozreti medijske manipulacije kojima smo često izloženi, a koje dovode do nerazumijevanja i sukoba. Iako su fotografije stradanja uznemirujuće, smatramo da nemamo pravo na indiferentnost. Obvezni smo biti svjesni i gledati širom otvorena uma – smatra Sandra Vitaljić, kustosica prve izložbe muzeja.

S obzirom na globalni porast ratnih sukoba, rast ekstremizma, prijetnji terorizmom i moralnu paniku koju to donosi, ratovi su aktualna tema, čak i kada se ne događaju pred našim kućnim pragom. Podršku žrtvama ratova i izbjeglicama muzej će provesti i u suradnji s udrugom Are You Syrious koja se već iskazala pomažući izbjeglicama s Bliskog istoka.

Komentara 13

GR
grebza
21:18 05.06.2018.

Gdje su bili 91 bi trebalo pitati sve zastupnike, političare i tisuće državnih uhljeba.

DU
Deleted user
00:53 06.06.2018.

Na topovsku cjev je stavljena zaštita kako ne bi ponovo trpali karanfile jer za ponovni pohod na HR je malčice prekasno !

GO
goran2hr
14:33 06.06.2018.

U prvi trenutak mi se učinilo kao ne loša ideja, ali onda sam vidi da su upetljani sa "Are You Syrious" družinom?! Ne hvala, daleko vam bila kuća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije