Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život slavne poetese

Dokumentarac o pjesnikinji - tajne Vesne Parun

'vesna parun'
''
23.08.2011.
u 10:26

Pisac Milovan Danojlić prisjetio se trenutaka s Vesnom u 60-ima. U ostavštini pokojne pjesnikinje, koja je još neriješena, nalazi se i njezina opsežna korespondencija s Milovanom

Pjesnik Branko Pejnović, koji već godinama radi na dokumentarnom filmu o velikoj, lani preminuloj, hrvatskoj poetesi Vesni Parun, ovih je dana posjetio srpskog pisca i akademika, Vesnina davnašnjeg prijatelja Milovana Danojlića.

Na njegovu imanju u okolici Čačka Pejnović je snimio zanimljivo Danojlićevo sjećanje na Vesnu Parun i na njihova druženja iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su putovali Jadranom i neko vrijeme živjeli u Zagrebu.

Zanimljivo da je Danojlić u veljači 1961. godine bio u Zagrebu kada je u hrvatskoj metropoli smrtno stradao dvadesetsedmogodišnji srpski pjesnik Branko Miljković, u još uvijek tajnovitim okolnostima. Vesna Parun i Danojlić, kojega su prijatelji tada zvali Mića Šiza, prijateljevali su s Miljkovićem čija je pedeseta obljetnica smrti ove godine u Srbiji izazvala veliku medijsku pozornost.

Koliko je poznato, u ostavštini Vesne Parun, koja je još uvijek neriješena, nalazi se i opsežna korespondencija poetese s Milovanom Danojlićem, koji je bio najstariji književnik kojega je Srbija poslala u Leipzig kada je ove godine bila zemlja gost. Danojlić inače već desetljećima živi u Francuskoj, gdje je sveučilišni profesor. Branko Pejnović Danojliću je poklonio opsežnu Vesninu knjigu “Asinkroni odabir” koju je objavio zagrebački Zoro.

A dokumentarac o Vesni Parun, s dosad još neviđenim snimkama iz njezina osamljeničkog života, po scenariju Branka Pejnovića, trebao bi režirati nagrađivani filmski redatelj Danilo Šerbedžija. Razmišlja se čak i o tome da bi dokumentarac o jednoj od najintrigantnijih hrvatskih književnica i intelektualki, čija je slava odavno prešla granice Hrvatske, mogao dobiti i svoju igranu verziju.

Komentara 2

SA
sanna48
18:24 23.08.2011.

majko Isusova pa vama su svi cetnici ili partizani. Nevjerovatno.

DU
Deleted user
10:56 24.08.2011.

Vesna Parun je najveca hrvatska pjesnikinja! Zalosno je da su ovdje uvijek komentari tipa : Hrvat-Srbin , kakva god da je tema napisa. A sta radi Admin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije