Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheološko otkriće

Dokaz kontinuiteta kršćanstva na području današnjih Vinkovaca

'vinkovci_nnn_kul_290413'
''
30.04.2013.
u 16:24

Otkriveni zidovi ostaci su velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice. Cijeli kompleks okružen je masivnim zidom, a u neposrednom okružju vidljivi su i ostaci brojnih grobnica

Ove godine počinju arheološka iskapanja na lokalitetu pokraj Vinkovaca koji će biti senzacija u svijetu arheologije. Arheolozi vinkovačkog muzeja pripremaju se za početak iskapanja na lokalitetu Kamenica na istočnoj periferiji Vinkovaca, za koju muzealci tvrde da će u svijetu arheologije odjeknuti senzacionalno poput pronalaska antičkog srebra prije godinu dana u najužem središtu grada. Posebnim metodama koje se koriste u suvremenoj arheologiji, na dubini od pola do dva metra, otkriveni su ostaci ranokršćanskog kompleksa, a znanstvena su istraživanje pokazala da na tom mjestu bila biskupija u Cibalama kao jednom od centara provincije Pannonia Secunda.

Ostaci velike crkve

Otkriće je važno jer govori o kontinuitetu kršćanskog djelovanja na području grada, objašnjavaju u vinkovačkom muzeju.

– Geofizičkim su istraživanjima nedavno precizno locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4./5. stoljeća. Otkriveni zidovi ostaci su velike crkve s popratnim objektima i osmerokutne krstionice. Cijeli kompleks okružen je masivnim zidom, a u neposrednom okružju vidljivi su i ostaci brojnih grobnica. Cijeli se kompleks proteže na površini od gotovo 10 tisuća četvornih metara, a sama crkva i krstionica s crkvenim dvorištem na više od četiri tisuće kvadrata. Crkva je dimenzija 34×15 metara, a osmerokutna krstionica promjera je 7,5 metara. Budući da površinski arheološki ostaci upućuju na bogato ukrašen ranokršćanski objekt s mramornim oplatama i polikromnim žbukama, a veličina i organizacija kompleksa na važnu javnu namjenu, taj je nalaz senzacionalan jer do sada nije pronađen nijedan sličan nalaz u kontinentalnoj Hrvatskoj – objasnio nam je Hrvoje Vulić, arheolog vinkovačkog muzeja i voditelj projekta.

Dodaje kako je u tijeku postupak zamjene zemljišta jer je lokalitet na privatnom zemljištu, ali su vlasnici pristali na zamjenu pa će probna iskapanja početi čim se taj postupak završi.

 

Suradnja s Bečom

– Ministarstvo kulture dalo nam je 120 tisuća kuna, i Grad Vinkovci 10 tisuća kuna, a Županija još nije odredila koji će nam iznos donirati. Tim ćemo novcem otvoriti nekoliko probnih sondi kako bismo ustanovili stanje arhitekture te počeli radove na ovom izuzetno vrijednom lokalitetu. Imamo dobru suradnju s Institutom za ranokršćansku arheologiju Sveučilišta u Beču pa ćemo za ovaj projekt zajedno aplicirati fondovima EU jer je riječ o izuzetno skupom istraživanju koje sami ne bismo mogli financirati – kaže Vulić. Pokazao nam je i rekonstrukciju cijelog kompleksa (na slici) koja svjedoči o zaista senzacionalnom nalazu koji će, uz nalaze koji pokazuju da su Vinkovci nastanjeni već osam tisuća godina, biti uvršten u turističku ponudu najstarijeg grada u Europi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije