Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Ferenčina

Dok čekamo da se Gavella vrati na svoju scenu, igrat ćemo pod vedrim nebom

U sklopu Osjeckog ljeta kulture premijerno izvedna drama Visnjik u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazalista u Osijeku i Gradskog dramskog kazalista Gavella.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
VL
Autor
Denis Derk
11.09.2020.
u 10:31

Redatelj i ravnatelj kazališta Gavella otkrio nam je planove za povratak Gavelle u život.

Zagrebačka Gavella novu sezonu započinje ove subote i nedjelje kada je na programu Čehovljev “Višnjik” u režiji Dražena Ferenčine koji je ujedno i ravnatelj ovog zagrebačkog kazališta kojem su prvo korona, a onda i potres potpuno promijenili repertoarne i sve druge planove. Stoga se “Višnjik”, koji je već premijerno izveden početkom srpnja na Osječkom ljetu u Zagrebu, izvodi u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti. Zagrebačka premijera najavljena je za nedjelju, dok će subotnja izvedba biti dio projekta Ilica Q’Art čiji je neizostavni dio baš kazalište iz Frankopanske. A kada će publika moći gledati predstave u Gavellinoj zgradi?

– Prije dva dana imao sam sastanak u gradskom Uredu za izgradnju grada koji je nadležan za sanaciju od potresa i nastavak gradnje na našoj Maloj sceni. Sustavno radimo na tri problema. Najveći je to što je oštećen krov škole, naših susjeda, a tu nam je bio jedini ulaz za publiku. Sada je raspisan natječaj za sanaciju krova i, kada se izabere izvođač, riješit će se taj problem. Druga je stvar nastavak radova na Maloj sceni. Tu je završen natječaj budući da je Centrogradnja otišla u stečaj zbog smrti vlasnika. Rečeno nam je da bi svi ti radovi mogli biti završeni za godinu dana, dakle do početka nove sezone. I treće, od potresa su se pojavile neke pukotine iznad same scene zbog kojih smo dobili privremenu žutu naljepnicu. Detaljni pregled sada je obavljen, radi se na troškovniku i onda ćemo sanirati i ta oštećenja. Rečeno mi je da u nekoj realnoj varijanti možemo očekivati da će Gavella moći na svoju scenu 1. 1. sljedeće godine. Zato sada radimo na raznorazne načine, a jedan od tih načina je i “Višnjik”. Odmah nakon potresa bilo je jasno da nećemo skoro na svoju pozornicu. Stoga sam zahvalan Osječkom ljetu kulture i Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku koji su prihvatili moj prijedlog za koprodukciju “Višnjika” na Osječkom ljetu. Vrlo brzo smo se dogovorili pa je Gavella ipak nastavila sa svojim produkcijama – veli nam ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina. “Višnjik” je i u Osijeku igran na otvorenome, baš kao i u Zagrebu.

– U Zagrebu ćemo igrati “Višnjik” u sklopu projekta Q’Art Ilica koji je poznat Zagrepčanima i po tome da se zatvori promet od Britanca do Trga, na cestama su kafići, tu izlažu umjetnici... Na tom smo događanju prošli put izvodili ulomke iz svojih predstava, a sada ćemo igrati Čehova. U planu je da se predstava izvodi i u HNK Osijek i u Gavelli čim se stvore uvjeti za to – najavljuje s puno optimizma Ferenčina. A kako je izabrao baš taj komad?

– To je komad koji već jako dugo nosim u sebi. Poznato je za “Višnjik” da je to komad koji se događa na prijelazu stoljeća, znači na kraju 19. i početku 20. stoljeća. Nagovještava neke velike promjene, a teoretičari kažu da je nagovijestio i Oktobarsku revoluciju. Znači radio se o komadu kada staro još nije prošlo, a novo se nije dogodilo. Mislim da mi upravo živimo u takvom vremenu sa svim tim čekanjem novog normalnog i novog nenormalnog. Tu mi se “Višnjik” pokazao idealnim, a moram spomenuti i odlične glumce koji su sjajno prošli u Osijeku, a nadam se da će tako biti i u Zagrebu – veli Ferenčina. A što će biti s igranjem predstava u jesenskim mjesecima kada publika neće moći gledati predstave na otvorenome?

U sklopu Osjeckog ljeta kulture premijerno izvedna drama Visnjik u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazalista u Osijeku i Gradskog dramskog kazalista Gavella.
1/7

– Paralelno radimo još dvije stvari koje se neće odvijati u klasičnim prostorima. Čim se pojavila korona, kazališta su imala razna online događanja, pa smo i mi počeli s projektom “Sanjam predstavu” po ideji Filipa Šovagovića. S našim dramaturgom Dubravkom Mihanovićem i uz njegovu scenarističku pomoć snimljeno je nekoliko monologa naših glumaca, a svi su vezani uz vrijeme korone i na tu temu. Onda smo tražili publiku da nam predlaže što se dalje događa s tim likovima i dobili puno reakcija. Sada ćemo iz tih prijedloga napraviti predstavu koja se neće odvijati na klasičnoj sceni. U potrazi smo za nekim prostorom, a možda će to biti Lauba. U svakom slučaju predstava ne zahtijeva klasični kazališni prostor. Tu je i ideja po projektu našeg glumca Enesa Vejzovića “Sedam soba za jednog gledatelja”. Već po naslovu jasno je da se radio o naizmjeničnom ulasku u manje prostore. Tu ćemo predstavu raditi u tunelu Grič. Još prije korone počeli smo probe za praizvedbu teksta Elvisa Bošnjaka “Usidrene” u koprodukciji s HNK Split čija je premijera trebala biti na Splitskom ljetu. No program se promijenio, a sada je dogovoreno da će praizvedba biti početkom prosinca u HNK Split, a onda i u Gavelli početkom 2021. godine – veli Ferenčina koji tvrdi da se u ovim teškim situacijama radi koliko se može te da kazalište mora biti fleksibilno.

A što će biti s predstavom “Posjet stare dame” redateljice Dore Ruždjak Podolski koja je premijeru trebala imati još krajem ožujka i bila gotovo dovršena, ali ju je spriječila korona, a onda i potres, te s najavljenom predstavom “Tajna Grete Garbo” Mire Gavrana u režiji Ivice Boban?

– Svakodnevno sam u kontaktu s autorima tih predstava i s autorskim ekipama. Čim doznam da za mjesec dana ulazimo u dvoranu, odmah se s njima dogovaram za nove termine. Dakle, nastavak tih projekata ne dolazi u pitanje – veli Ferenčina koji zbog vođenja Gavelle nema vremena za nastavak svoje samostalne redateljske karijere.

– U minimalnim količinama. Moram priznati da me jako veselilo da sam se kroz “Višnjik” vratio režiji što uopće nije bilo planirano. A u ovim okolnostima, kada ne možemo u dvoranu, a moramo raditi na razne načine, doista nemam vremena za planiranje drugih projekata – veli Ferenčina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije