Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne igraj na Engleze

Dobro došli u kladioničarski pakao na pozornici Kerempuha!

'predstava02_nnn_kul_301212'
'Picasa'
31.12.2012.
u 11:00

Drama Vladimira Đurđevića opominje da imamo četiri puta više kladionica nego Velika Britanija

Prije osam godina na sceni Satiričkoga kazališta Kerempuh bila je postavljena kultna predstava "Dobro došli u plavi pakao" zagrebačkog pisca Borivoja Radakovića u režiji renomiranog Petra Večeka. Danas na istoj sceni imamo dobrodošlicu u kladioničarski pakao u režiji jednako renomiranog Vinka Brešana i koredateljice Željke Udovičić, kao predstavu "Ne igraj na Engleze" beogradskog autora Vladimira Đurđevića. Obje se predstave događaju tijekom gledanja utakmice. Kod Radakovića zaplet je vezan uz poznatu borbu za sveto ime Dinamo, odnosno vraćanje tog imena klubu preimenovanom političkom silom. Kod Đurđevića gledanje utakmice prerasta u događaj od životne važnosti!

Protraćene milijarde

Tri su prijatelja Paun (Hrvoje Kečkeš), Bule (Borko Perić) i Piksi (Tarik Filipović) 35-godišnjaci, vršnjaci i teški ovisnici o klađenju. Njihovo gledanje utakmice, a time i napetost dramske radnje ovise o rezultatu koji su zaokružili na kladioničarskom listiću. A kako bi dečki već trebali biti zreliji nego što jesu, ali to ipak nisu, imamo dramu koju publika raspoložena za smijeh doživljava komičnijom nego što zapravo jest. Pogotovo ako se zna da Hrvatska ima četiri puta više kladionica nego Velika Britanija! I da su lani Hrvati u kladionicama ostavili 4,69 milijardi (!) kuna, a ove će još pola milijarde više! Grozni podaci, stvarni, a ne kazališni...

No, trebao je doći dečko iz Beograda da nas na to podsjeti na pitak način u kojem ćemo se još i smijati kad se pokaže da su trojica junaka gadovi jedan prema drugome i prema svojim najbližima, koji su kolateralne žrtve njihove kladioničarske ovisnosti. No najmiliji su prečesto (usputne) žrtve i kad klađenje nije katalizator odnosa pa se drama trojice može doživjeti i na općem životnom planu.

Razotkrivanje likova

A kako nema drame u kojoj barem nešto nije komično, i ova Đurđevićeva je komična. I to dovoljno da ode na satiričku scenu. Tarik Filipović i Hrvoje Kečkeš kumovi su u drami pa im je i odnos intenzivniji negoli obojice prema trećem akteru Borku Periću. To lagano šteti cjelovitosti predstave. No kako i nije riječ o epskom djelu, lako je zaključiti da smo ipak dobili predstavu koja nije samo zabava nego razotkriva i karaktere.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije