Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mimara

Do izgradnje palače “Kvarner” Apoksiomen u Zagrebu

Apoksiomen
PIXSELL
02.02.2012.
u 15:49

Nikada nije bilo dvojbe da je brončanome spomeniku mjesto na Malom Lošinju, rekao je Zlatko Uzelac

Hrvatski Apoksiomen privremeno je izložen u muzeju Mimara pa ga publika može vidjeti, a ondje će ostati sve dok se ne sagradi muzej u sklopu palače “Kvarner” na Malom Lošinju.

 – Nikada nije bilo dvojbe da je Apoksiomenu mjesto na Malom Lošinju, gdje je na dnu mora blizu otoka ležao dvije tisuće godina – rekao je pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac.

Interes za Apoksiomena je velik pa ga mnoge svjetske institucije žele ugostiti. Gradnja muzeja na Malom Lošinju tek je u planu iako je dovršena projektna dokumentacija i izdana građevinska dozvola. Grad Mali Lošinj raspisao je natječaj za izbor izvođača radova pa bi ugovor o početku gradnje uskoro trebao biti potpisan. Vrijednost restauracije, koja je trajala sedam godina, procjenjuje se na oko 65 milijuna eura, no taj je trošak, tvrdi Miljenko Domijan iz Povjerenstva restauratorsko-konzervatorskih radova, zanemariv prema značenju skulpture.

 Apoksiomen je iz mora izvađen 1999. godine nakon što ga je pronašao belgijski turist René Wouters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije